Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Supersnelle bouw met prefab studentenwoningen

Tekst: Carla Debets Bouwtekst
Beeld: Fermacell BV, Carla Debets

Al eerder realiseerde Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum een woontoren van elf verdiepingen op de Amstelveense studentencampus Uilenstede. De zestien woonlagen aan de Laan van Spartaan zijn dus een nieuw record. Dat is mede te danken aan de voortgaande ontwikkelingen. De studentenwoningen worden als modules aangeleverd met betonnen kolommen op de hoeken die direct op elkaar gestapeld kunnen worden. Dit modulaire bouwsysteem – Ursem 3D® Hybride – is ontwikkeld in samenwerking met partners Heddes Bouw & Ontwikkeling en Pieters Bouwtechniek. Schouten Techniek uit Zwaag is verantwoordelijk voor de installatietechniek.

Bij modulair bouwen draait het om logistieke procesbeheersing, vergelijkbaar met de auto-industrie. Deze methode is voorspelbaar, beheersbaar in tijd, kwaliteit en geld. Daarom is ook BIM ingezet: alle partijen hebben de details van hun product aangeleverd en die zijn verwerkt in een 3D-model. Op die manier konden per week tientallen woningen in de fabriek worden geproduceerd en op de bouwplaats als de bekende legostenen op elkaar worden gestapeld.

Hoogteaccent

De 361 woningen zijn ondergebracht in drie bouwdelen, waarvan de toren van zestien woningen een hoogteaccent op de hoek vormt. Daarnaast zijn er nog twee bouwdelen van respectievelijk zeven en vijf woonlagen. Alle woningen liggen boven een hoge plint waarin diverse voorzieningen zijn ondergebracht zoals een fietsenstalling, gemeenschappelijke én commerciële ruimtes. Ook is er een parkeergarage met 34 plekken gepland waarbij het dak van de parkeergarage deels wordt ingericht als collectieve buitenruimte voor de bewoners van het gebouw.
De woningen zijn ontworpen door Studioninedots, in opdracht van IC Netherlands (projectontwikkelaar en beheerder van studenten- en Young Professionalwoningen), in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD. Het betreft hier zelfstandige studentenwoningen van circa 27 m2 groot.

Betaalbaarheid is bij studentenwoningen een belangrijke voorwaarde. Doordat de woningen voor 60 procent in de fabriek worden gebouwd, kan onder meer worden bespaard op bouwsnelheid. Ursem stelt dat de bouwtijd ten opzichte van traditionele (tunnel)bouwsystemen halveert. Daarnaast is door de prefabricage – in de fabriek – een hogere kwaliteit mogelijk en verminderen de risico’s. Ook wordt door de hogere bouwsnelheid de overlast voor de omgeving verminderd.

Onderzoek gevelopbouw

Belangrijk uitgangspunt voor de opbouw van de gevel is een bepaalde levensduur die aan opdrachtgever IC Netherlands moest worden gegarandeerd. Daarom zijn de gevels onderworpen aan diverse testen, zoals blootstelling aan verschillende weersinvloeden, temperaturen en windsnelheden.Zo diende ook de verlijming van de keramische platen op de cementgebonden platen te voldoen aan de maximale windlast. Deze maximale windlast op het hoogste punt van het complex was door de constructeur berekend op 1,36 kN/m2. De benodigde hechting van de twee platen op elkaar wordt onder meer verkregen door Sprayable MS Polymeer dat onder hoge druk op de cementgebonden plaat wordt gespoten (een innovatie van Dynamic Bonding Systems). Vervolgens wordt de keramische plaat hier in één handeling tegenaan bevestigd.

In eerste instantie vangt de cementgebonden plaat de winddruk op. Vervolgens geeft de plaat deze winddruk weer af aan de bevestigingsmiddelen die deze druk op hun beurt weer afgeven aan de draagconstructie. Van Dijk: ‘Hierbij zijn naast de verlijming ook de bevestigingsmiddelen van belang: worden er (pop)nagels, nieten of schroeven toegepast? Daarbij is ook het aantal bevestigingsmiddelen dat per vierkante meter wordt toegepast van belang, vooral om de windlast te kunnen opnemen in relatie tot de onderconstructie.’
De toegepaste werkwijze is uitvoerig getest en bleek te voldoen. Ook is nog onderzocht of en waar condensatie in de gevels ontstaat. Uit de test bleek dat er geen inwendige condensatie optreedt. Van Dijk stelt dat dit mede te danken is aan de speciale cementgebonden platen die ongevoelig zijn voor vocht.

BouwTotaal