Amsterdamse houten woontoren van 73 meter

Artikel delen

In Amsterdam komt de houten woontoren ‘HAUT’ van 73 meter. Het appartementengebouw wordt gerealiseerd aan de Amstel en moet in 2019 worden opgeleverd. Het houten gebouw wordt voorzien van vooruitstrevende technologie op het gebied van innovatief en duurzaam bouwen en wonen en krijgt het label BREEAM Outstanding. Dat is de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.
 

HAUT is een initiatief van Nicole Maarsen en vastgoedontwikkelaar Lingotto, die onder meer de veelbesproken A'DAM Toren realiseerde. Het ontwerp is van Team V Architectuur in nauwe samenwerking met Arup. Energiebedrijf NLE is duurzaam bij het project betrokken als brandpartner. NLE ziet HAUT als een ‘flagshipstore’ voor alle (energie-)innovaties die het bedrijf de komende jaren gaat omarmen. Het bedrijf kijkt onder meer naar carsharing en zal met bijvoorbeeld elektronicaproducenten in gesprek gaan om verlichting en koelkasten ‘as-a-service’ aan te kunnen bieden. De gemeente heeft een selectie onder partijen georganiseerd en koos dit team onder andere vanwege zijn visie op de stad van de toekomst, waarin natuur en architectuur in balans zijn. De verwachting is dat de bouw de tweede helft van 2017 kan beginnen.
 

 

Hout

Het voornaamste bouwmateriaal van het gebouw is hout; internationaal één van de meest besproken innovaties in duurzame bouw vanwege de grote CO?-opslag. In het hout dat voor de bouw van HAUT wordt gebruikt is ruim drie miljoen kilogram CO? opgeslagen. Daarnaast wordt de buitenkant voorzien van 1.250 vierkante meter aan energie-opwekkende panelen. Het afvalwater wordt door filters op het dak gezuiverd. In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s.
 

 

Architectuur

HAUT staat voor haute couture: architectuur op maat. In het gebouw kunnen 50 tot 60 luxe appartementen worden gerealiseerd en het ontwerp biedt de eerste kopers ongekende keuzevrijheid: in woninggrootte, aantal woonlagen en de positie van de kamers, buitenruimtes en vides. Binnen een sterk en simpel gevelontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, zijn balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. De houten plafonds van de balkons en de grote overstekken op de puntige hoek aan de Spaklerweg maken HAUT’s architectuur expressief en beeldbepalend.
Op de begane grond staat ‘urban farming’ centraal in HAUT's Hortus: een kas, een kwekerij, een terras en een innovatielab, dat direct in verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust. Het gebouw gaat de hoogste classificatie krijgen op het gebied van duurzaamheid voor nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties. Momenteel hebben slechts 20 nieuwbouwprojecten in Nederland deze BREEAM-vijfsterrenclassificatie, maar dit zijn geen woningen.