Hoog, hoger, hoogst

Artikel delen

Toegegeven, het betreft een onderzoeksproject. Maar het moet mogelijk zijn: een houten wolkenkrabber met een hoogte van 300 meter! Deze houten mammoet is gedacht in Londen en heeft tachtig verdiepingen.
 

Beeld: PLP Architecture.

Het onderzoek werd gedaan door medewerkers van de Cambridge-universiteit, PLP Architecture en ingenieursbureaus Smith en Wallwork. Het gebouw moet duizend nieuwe woonunits opleveren in het centrum van Londen.
Eén van de redenen om voor hout te kiezen is volgens de onderzoekers de grote affiniteit die mensen met dit materiaal hebben in vergelijking met staal en beton. Maar het belangrijkste uitgangspunt is dat er volgens de onderzoekers relatief weinig met hout wordt gebouwd, terwijl het materiaal zich daar wel uitermate goed voor leent. Zo is PLP Architecture belast met het ontwerp van veel huidige Londense hoogbouw. Dit bureau is ervan overtuigd dat een groter gebruik van hout het aangezicht van stedelijk bouwen kan veranderen. In het ontwerp voor deze wolkenkrabber wordt rekening gehouden met een gebruik van 65.000 kubieke meter aan constructief naaldhout.

Bronnen: TTJ / Technisch Weekblad.