Hoogbouw studentencomplex Vancouver

Artikel delen

In Vancouver is een 53 meter hoog houten studentencomplex gebouwd op de campus van de University of British Colombia in Vancouver. Het gebouw telt achttien verdiepingen en heet Brock Commons. De bouw startte in november 2015 en moet in de zomer van 2017 afgerond zijn.
 

Beeld: Acton Ostry Architects.

Beeld: Acton Ostry Architects.

De toren is een ontwerp van architect Hermann Kaufmann en Acton Ostry Architects. Het gebouw biedt straks onderdak aan 404 studenten in 272 studio’s en 33 appartementen. Ook komen er studieplekken en ontmoetingsruimten. Met de houtbouw wil de universiteit haar duurzame en innovatieve imago onderstrepen.

Hybride constructie

Het gebouw is een hybride van hout, staal en beton. Het geheel bestaat uit een betonnen podium als begane grond, twee losstaande betonnen kernen en een houten constructie van zeventien verdiepingen. Deze is afgewerkt met prefab stalen balken en een metalen dak. De massiefhouten constructie bestaat uit kruislaaghouten vloerelementen, gelamineerde kolommen en stalen verbindingsmiddelen, beton, gipsplaat en een metalen gevelbekleding.
De houten constructie is gebouwd met een tempo van één verdieping per week. Met Brock Commons wordt gestreefd naar een nieuwe standaard voor (woon)torens in het land, vooral vanwege het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Zo wil men met dit gebouw een LEED Gold certificatie behalen. Tevens zijn de kosten voor de bouw van Brock Commons vergelijkbaar met die van betonnen en stalen constructies van dezelfde hoogte.
‘Wolkenkrabbers van hout zouden een praktische en milieuvriendelijke oplossing zijn voor de snel groeiende verstedelijking en klimaatverandering’, aldus Canadees architect Michael Green. Hij ontwierp een houten versie van het Empire State Building. ‘Houten wolkenkrabbers hebben écht de toekomst.’
 

Beeld: Acton Ostry Architects.

Bronnen: Architectenweb.nl, Houtblad.nl en www.actonostry.ca.