Innovatie boost in de bouw

Artikel delen

Zzp’ers, starters, schoolverlaters en bouw-uitvinders hebben de grootste innovatie-kracht. Allemaal gedreven ondernemers, die uitdagingen aangaan, slim zijn en handig, en niet te beroerd om buiten de dogma’s van de bouw te denken. Helaas haalden hun innovaties niet altijd de eindstreep. Maar daarin komt rap verandering!

Ir. Marcel E. van Mierlo
 

Wikkel Huis

Bouw innovatie is niet langer afhankelijk van lange procedures en meters dikke ordners met aanvraagdocumenten. We leven gelukkig in een tijd waarin echte innovators ruimte creëren, maar ook ruimte krijgen. Gemeenten zijn eerder bereid rechtstreeks met innovators in zee te gaan en regeltechnisch ruimte te geven. Of zelfs letterlijk bouwruimte ter beschikking te stellen. Gelijker tijd willen de moderne innovators hun kennis graag delen door te bloggen, vloggen en facebooken. En, niet onbelangrijk, kleinschalige investeerders zien mogelijkheden om rechtstreeks in innovatieprojecten te participeren. Een mooie mix van signalen, die op groen staan.

Hermit House

Enkele jaren geleden begon Hermit House met de ontwikkeling van een harmonica vormig ‘doe het zelf’ huisje. Door eigen creativiteit, zelf bouwen, werken op bijzondere locaties in het bos en de natuur en natuurlijk een beetje crowdfunding realiseerden ze hun eerste pilot. Ze gingen daarna door met ontwikkelen. De plattegrond en de ruimte ontwerp je zelf op hun ontwerp-app. De bouwtekeningen volgen automatisch. Met één druk op de knop rolt een bouwpakket van kwalitatief hoogwaardige panelen uit de fabriek van partner Mill Panel. Dit bouwpakket zou je vervolgens eigenhandig in elkaar kunnen zetten, waarmee je op de kosten bespaart, maar je mag dat ook aan Hermit House overlaten. Wat mij betreft een perfect voorbeeld van een nieuwe generatie innovators.
 

Wiki House

Ook Wiki House haakt aan bij de third wave, waarbij de bouwproductie wordt teruggegeven aan de bewoner/gebruiker. Met een simpel bouwpakket, dat je zelf ontwerpt en uitzaagt, bouw je je eigen constructie. Nagels, schroeven of lijm zijn niet nodig. Het idee verspreidt zich razendsnel over de hele wereld, omdat het slim en gratis is. Het enige, dat je doet is je eigen bouwervaring delen met de volgende bouwers. En zo ontstaat een prachtig zelflerend project.
Deze innovatie boost was nooit mogelijk geweest zonder digitale kennisdeling. Iedereen kan het ontwerp app-je van Hermit House gebruiken en de centrale kennis box van Wiki-House deelt alle verbeteringen dagelijks en wereldwijd. Misschien moeten we allemaal eens nagaan of we geen innovatief idee hebben, dat kan profiteren van de tijdgeest? Grote kans op succes, ……. als je het wilt delen!