Ongekende mogelijkheden kokoshout

Artikel delen

De kokospalm is officieel een grassoort. Dat heeft mensen lange tijd op het verkeerde been gezet. Want hoe kun je nu van gras een houten vloer maken? Tot men ontdekte dat delen van de stam van een kokosboom wel degelijk geschikt zijn als hout. Sterker nog: kokoshout is harder dan eiken en andere veel toegepaste houtsoorten. Het heeft bovendien een warme en exclusieve uitstraling. Geolied kokoshout valt op door zijn bijzondere naaldtekening.
 

Kokos terrasdelen.

‘Kokoshout heeft veel overeenkomsten met tropisch hardhout. Daarmee is het geschikt voor diverse in- en outdoor-toepassingen. Denk aan (Full) HD kokosparketvloeren, gefineerde kokoswand- en meubelpanelen, kokos (Full) HD terrasdelen, kokosterrasdelen in extra zware horecakwaliteit en veel soorten gevelbekleding’, zegt Arjan Sterkenburg, die in januari 2016 begon met zijn eigen bedrijf CoCoWood Development. ‘De unieke naaldstructuur en de warme, exclusieve uitstraling maken het kokoshout extra interessant voor duurzame ontwerpen van (tuin)architecten en designers.’
Maar is het kappen en transporteren van kokoshout wel zo milieuvriendelijk? Het kokoshout van CoCoWood komt uit Azië. Omdat het hout afkomstig is van eeuwenoude kokosnootplantages en een restproduct is van de duurzame kokosnootindustrie, hoeven er geen oerbossen gekapt te worden. De kokospalm (Cocos Nucifera L.) werd voorheen alleen gebruikt voor de productie van kokosnoten. Op het moment dat de kokospalm geen vruchten meer leverde, werd hij omgezaagd en verbrand, om plaats te maken voor jonge productieve kokospalmen. Tot men ontdekte dat delen van de stam uitstekend geschikt zijn als hout. Zo krijgt afval een tweede leven: de stammen worden nu verzameld, gezaagd, gedroogd en verwerkt tot een exclusieve grondstof met de uitstraling van tropisch hardhout.
 

Parketvloer kokos Full HD.

 

Natuurlijk geperst

Het hout van de kokospalm is pas op z’n best als de boom aan het eind van zijn productieve leven is (tussen de 60 en 75 jaar). Op dat moment is de boom topzwaar en is het risico groot dat hij omvalt. Om te voorkomen dat een oude boom op jonge aanplant valt, wordt hij in sommige gevallen preventief gekapt. Een kokospalm kappen als hij jonger is dan 50 jaar, heeft geen zin. Het hout is dan nog niet voldoende ‘verhout’. Met andere woorden: de natuur geeft de kokospalm door de jaren heen zijn dichtheid en kracht.
De kokospalm groeit vooral in de lengte en veel minder in de breedte. Door het toenemende gewicht van de boom, worden de (gras)vezels in de stam zo in elkaar gedrukt, dat de vezels als het ware ‘verhouten’. Daardoor heeft een volwassen kokospalm een hoge materiaaldichtheid. Hoe hoger deze dichtheid, hoe harder en slijtvaster het hout.
Omdat kokoshout botanisch gezien geen hout is, maar gras (de stam bestaat immers uit vezels), is een FSC-keurmerk niet van toepassing. Wel is onlangs het NL-Greenlabel A toegekend aan ons kokoshout. Het is verder een 100% natuurproduct. Er wordt geen lijm of epoxyhars gebruikt tijdens de productie en het kokoshout is vrij van formaldehyde. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van het conserveringsmiddel boorzout.
Voor alle CoCoWood terras- en vlonderdelen geldt duurzaamheidsklasse 1-2. Dat betekent dat de houtdelen in het West-Europese klimaat minimaal 15 tot 40 jaar meegaan, afhankelijk van ligging en onderhoud. Er zijn drie tinten: light, natural en dark.

CoCoWOod Development, www.cocowood.nl