Varkenscyclus of gouden eeuw van innovatie

Artikel delen

Ir. Marcel van Mierlo

Na jaren houtje bijten en knopen tellen, tellen we steeds vaker onze zegeningen. De markt is aan het opkrabbelen en de werkvoorraad heeft een richting gekozen, die bouwers een voorzichtige glimlach om de mond tovert. Innovatoren, marktgerichte denkers en trend watchers in de bouw hebben wel één grote zorg. Als we nu gaan doen wat we na de vorige crisis deden, zitten we over 10 jaar weer in de problemen. Tijdens de crisis zijn gelukkig partijen opgestaan, die totaal anders naar bouwen en wonen kijken. Zij geloven in een gouden eeuw van innovatie in plaats van een varkenscyclus.
 

Foto Finch Buildings

Leiden beleefde onlangs de primeur met de oplevering van het eerste modulaire en verplaatsbare gebouw van Finch Buildings. Het gebouw is gebaseerd op een module, die je eenvoudig kunt verplaatsen. Hierdoor kan leegstand gemakkelijk worden voorkomen. De modules kunnen vijf lagen hoog worden gestapeld en onderling worden geschakeld. Jurrian Knijtijzer: ‘Anders bouwen dan aanpasbaar en flexibel is kapitaal vernietiging. We hebben een volledig circulair, massief houten bouwsysteem ontwikkeld dat zich niet alleen aan de plek maar ook qua functie kan aanpassen.’
 

Foto Skilpod

Skilpod realiseerde voor een kleinschalig woonproject in Stramproy zeven compacte woningen van zo’n 50 m2. Minimaal 5 woningen zijn bedoeld voor starters in de leeftijd tot maximaal 30 jaar. De energievoorziening van de woningen komt uit een zonne-akker van 230 zonnepanelen. Het materiaalgebruik is volledig gericht op recycling. Filip Timmermans: ‘We produceren de woningen in ons eigen productie-atelier. Doordat deze woningen verplaatsbaar zijn, wordt vastgoed flexibel zonder in te boeten op woonkwaliteit. Tijdelijke noden kunnen op die manier worden ingevuld zonder dat de grond permanent wordt bezwaard en zonder dat de investering haar restwaarde verliest.’
 

Foto Tiny TIM, fotocredit: IC4U©Hans Peter Föllmi

De eerste gemeenschap van 10 Tiny TIM’s verschijnt in de loop van dit jaar in Haarlem. Bewoners, zowel kopers als huurders, gaan het avontuur aan om zonder aansluitingen (100% autarkisch) het nieuwe wonen te ervaren. Hans Peter Fölmi: ‘We spelen in op een steeds grotere behoefte aan betaalbare, duurzame en compacte woningen voor éénpersoons huishoudens. Deze milieubewuste mensen ruilen graag anderhalve parkeerplek en extra kamers in voor een groene plek met stadslandbouw en een gemeenschappelijk ruimte. Heb je als flexwerker een nieuwe werklocatie gevonden dan wissel je gewoon van huisje of je neemt hem mee.’
Dit is nog maar een kleine greep uit alle sprankelende pilots voor het nieuwe wonen. Ik heb wel vertrouwen in die gouden eeuw van innovatie.