Anders denken

Artikel delen

De laatste tijd wordt ik geconfronteerd met visies, die het traditionele denken op zijn kant zetten. Dat inspireert mij enorm. Jos Lichtenberg heeft het in zijn column in deze uitgave zo mooi over de red en blue ocean. In de red ocean is het erg vol met onderling concurrerende haaien. Maar er is ook een grote blue ocean waarin niet geconcurreerd wordt op kosten maar op waarde en innovatie. Sorry Jos, ik pik even je mooie voorbeeld. Maar hij zal het niet erg vinden, want het belang van de klant staat voorop.

Zo sprak ik recentelijk Patrick Schreven, directeur en eigenaar van duurzame en ecologische bouwer en adviseur ECO+BOUW. Hij werkt louter met ecologische bouwmaterialen. Zo ook houtvezelisolatie. De lambdawaarde ligt een stuk hoger dan bij de gangbare minerale wollen en hardschuim isolatie. Dus wordt de schil ook dikker, hoewel met bijvoorbeeld houtskeletbouw je ook isolatie in de gevelconstructie kunt integreren. Hij verbaast zich over de discussie die we in Nederland voeren over de dikte van de schil: want die moet volgens de heersende opinie zo dun mogelijk zijn. Dun levert immers meer gebruiksoppervlak op, bij hetzelfde aantal vierkante meters bouwoppervlak. ‘Dan vraag ik me af, wat is nou belangrijker: een gezonde, comfortabele woning of iets dikkere wanden? We voeren in Nederland een totaal verkeerde discussie’, aldus zijn reactie.

Ook bezocht ik een CO2-neutrale woning. En die had gewoon een gasaansluiting. Met verbazing werd door de ontwerpers en eigenaar gesproken over de hedendaage heksenjacht op gasaansluitingen in Nederland. All electric is de nieuwe hype! ‘We hebben die gasaaansluitingen juist hard nodig om alle elektrische energie van wind en zon om te zetten in gas: het zogenoemde Power-to-gas. Elektriciteit kun je namelijk niet opslaan in het net, maar gas wel! Dus geen problemen meer met het krampachtig beperken van pieken en dalen in het elektriciteitsnet.

Anders denken: daar draait het om. In deze BouwTotaal leest u er weer alles over. Denkt u mee?

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal