De tijd van pilots is voorbij

Artikel delen

In een krimpende markt hebben veel bedrijven nieuwe posities bevochten. Door slimme keuzes te maken over de identiteit en sterke kanten van het bedrijf kon de focus nog meer worden gericht op klantgerichtheid en innovatie. En werden nieuwe niches gevonden. Bij zo’n proces hoort ook het besluit om meer pilots aan te gaan, meer service te leveren en leergeld in te calculeren. Beginnen met kleine pilots is geen punt, het is immers een investering in de toekomst en heeft een imago verbeterend effect. Maar nu komt fase twee: projecten bouwen en geld verdienen.
 

Heijmans heeft met haar ONE een krachtige stap gezet in het oplossen van twee urgente vragen. Hoe lossen we het tekort op aan tijdelijke huurhuizen en wat doen we met de troosteloze aanblik van leegstaande gebieden. ‘ONE is een mooi en compleet huis dat tijdelijk wordt geplaatst in leegstaande gebieden in de stad. Het huis voorziet in alle benodigde faciliteiten, zoals een keuken, een badkamer, een ruime woonkamer met vide, een aparte slaapkamer én een eigen voordeur met een buitenterras.’ Volgens ONE is het concept bedoeld voor ‘goed opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar, eerste baan, alleenstaand, de wereld aan hun voeten.’ Van deze young en high potentials tellen we er in 2050 maar liefst zo’n 700.000. Ze verdienen te veel voor sociale huur en te weinig voor vrij sector huur. Voor circa € 700,- per maand (richtprijs) biedt ONE een mooie oplossing.
 

Na een kickstart op FAB City vorig jaar in Amsterdam, werd Finch buildings snel opgepakt door de markt. Onlangs werd in Leiden al het eerste gebouwtje opgeleverd, dat volledig is gemaakt van de gestapelde modules. Finch Buildings worden geproduceerd door De Groot Vroomshoop Groep (Volker Wessels) en zetten in op duurzaamheid: ‘Een boom neemt in zijn levensduur CO2 uit de atmosfeer op. Wanneer een boom sterft en gaat rotten komt deze CO2 weer vrij. Wanneer een boom gekapt en gebruikt wordt voor onze gebouwen, dan blijft de CO2 besloten in het hout. Het hout in een Finch module legt 11.780 kg CO2 vast’, vertelt Finch,  Dit is gelijk aan de uitstoot van 74.520 km aan uitlaatgassen van een middenklasse auto. Of de uitstoot voor het opwekken van de energie van 12 huishoudens in één jaar. Ook staat het gelijk aan 27 jaar gezonde lucht voor een gemiddelde persoon om in te ademen. Finch kiest ervoor niet rechtstreeks te leveren aan particulieren maar voor collectief opdrachtgeverschap staan ze zeker open.
De pilots waren al succesvol en nu groeien de eerste volwassen projecten, te starten met kleinschalige gebiedsontwikkeling