Gevelsysteem symboliseert bamboe

Artikel delen

Voor de renovatie van Helicon VMBO in Den Bosch werd gewerkt met het gevelsysteem QuadroClad 300 van Hunter Douglas. Waarom? Met dit systeem wist de architect de illusie van bamboestengels die in de hoogte groeien te realiseren. ‘Dit ontwerp sluit naadloos aan op de identiteit van Helicon VMBO, een agrarische onderwijsinstelling’, zegt David Vos van SP Architecten.

‘Het voordeel van QC300 is het materiaal: aluminium. Hiermee kan de leverancier gevelpanelen in een trapeziumvorm ontwikkelen. Met deze vorm creëerden we een abstract beeld van de bamboestengels. Hunter Douglas leverde voor de renovatie 1050 vierkante meter aan gevelbekleding. In de keuze van SP Architecten voor QuadroClad 300 waren twee redenen doorslaggevend. Naast ontwikkeling van panelen in de juiste vorm, kan de architect grote oppervlakken creëren zonder onderbrekingen. De gevelpanelen bij dit project zijn maximaal 3500 mm hoog.
De gevel weerspiegelt nu direct het type onderwijs. De groene gevelpanelen en levende planten zijn een duidelijke aanwijzing dat het gaat om een agrarische school. ‘Door de aluminium gevelpanelen te combineren met beplanting, brengen we harde en zachte materialen samen. Dat geeft een bijzonder effect’, aldus de architect.

De panelen zijn opgebouwd uit een binnenste laag aluminium, een honingraatstructuur en een buitenste laag aluminium met randextrusie om regen af te voeren. Het voordeel is dat de panelen eenvoudig bevestigd kunnen worden, wat scheelt in arbeidstijd en -kosten. De renovatie is vorig jaar afgerond.

Hunter Douglas
www.hunterdouglas.nl