Innovatieve schuimtechnologie verbetert isolatie

Artikel delen

QuadCore: het is geen nieuwe processor, maar een innovatieve schuimtechnologie voor geïsoleerde panelen. Kingspan Geïsoleerde Panelen heeft een hardschuim ontwikkeld dat tot 20 procent beter isoleert dan PIR en verbeterde brandbescherming en milieuprestaties biedt. Bovendien worden deze verbeterde prestatie 40 jaar gegarandeerd.
 

Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwe gebouwen voldoen aan de BENG-eisen (bijna energieneutraal). Daarnaast wordt er vanaf 2018 een milieuprestatie in het Bouwbesluit ingevoerd. Voeg hierbij de algemene trend naar duurzaam, brandveilig, energieneutraal of nul-op-de-meter (NOM) bouwen en duidelijk is dat de vraag naar duurzame, brandveilige en goed isolerende isolatiematerialen toeneemt. En dan ook het liefst zo slank mogelijk. Kingspan introduceert daarom QuadCore. Dit staat voor vier significante verbeteringen van de isolatiekern.

De nieuwe isolatiekern kent een verhoogde brandveiligheid. QuadCore vormt bij blootstelling aan vuur een stabiele koollaag. Dit leidt tot lagere rookemissies en betere prestaties in brandveiligheidstests. Dit geïsoleerde sandwichpaneel is dan ook de eerste en enige met een gesloten celstructuur, die is goedgekeurd volgens de FM 4882-norm voor rookgevoelige omstandigheden. Daarnaast heeft het een brandgedragclassificatie B-s1,d0 volgens EN 13501-1: dat wil zeggen, de laagst mogelijke rookemissies. Daarnaast heeft het paneel op basis van deze nieuwe kern een brandweerstand tot één uur voor isolatie en tot drie uur voor structurele integriteit volgens EN 13501-2. Dat betekent dat het alle eerdere brandtests voor PIR-kernpanelen met succes worden overtroffen.

De lambda-waarde van het nieuwe hardschuim is nog maar 0,0175 W/mK (laboratoriumwaarde). Een recente studie door energieconsultant AECOM laat zien hoe QuadCore de jaarlijkse energievraag van gebouwen met wel 14% kan verminderen ten opzichte van een hypothetisch ‘Deel L2A’-magazijn als het wordt geïntegreerd in een geoptimaliseerd gebouwschilontwerp.

BREEAM, LEED, milieuprestatie in het Bouwbesluit, Nationale Milieudatabase: het zijn allemaal ontwikkelingen die het bijna een ‘must’ maken dat bouwmaterialen een goede milieuscore halen. QuadCore voldoet aan deze strenge eisen. Er is dan ook DUBOKeur voor dit materiaal aangevraagd. Ook komt deze isolatie in de Nationale Milieudatabase, waardoor deze meegenomen kan worden in de milieuprestatieberekening. Elk QuadCore-paneel kan bovendien aan het eind van de levensduur volledig worden hergebruikt, zodat er geen bouwafval op vuilstort terreinen belandt. Kinspan garandeert dat ongeacht de richting waarin het stedelijke landschap zich zal ontwikkelen, de thermische en constructieve prestaties van het gebouw over 40 jaar nog steeds zullen zijn ‘as built’.

Kingspan Geïsoleerde Panelen
http://quadcore.kingspan.nl