fbpx

Installaties: businesscenter en restaurant in een bankgebouw

Artikel delen

Ruim 50 jaar diende een omvangrijk centrumpand in Bodegraven als Rabobank-kantoor.  In een groot deel van het gebouw is nu businesscenter De Markt en restaurant De Munt eten?drinken gevestigd. Hiervoor is het gebouw tot op het casco ontleed, hoogwaardig opgebouwd en voorzien van een Daikin geïntegreerd VRV-warmtepompsysteem voor verwarmen, koelen, ventilatie en warm tapwater met centrale besturing. ’Met hoog comfort, want per ruimte is er individuele instelling mogelijk. Stilzittende gasten in het restaurant willen immers een andere temperatuur dan mensen die volop bezig zijn in een werkruimte.’
 

In het restaurant is veel van de installatietechniek zichtbaar opgenomen, zij het grotendeels zwart gesproten tegen een achtergrond van een zwart plafond. Foto businesscenter: Esther Vernhout

 

Ralph Segers van eigenaar FlexxInvestments heeft direct na de renovatie de eerste ZZP’ers en MKB-bedrijven verwelkomd. In totaal zijn er 16 werkruimten met circa 40 werkplekken. ‘We zitten zelf op de tweede verdieping en op de begane grond is het restaurant gekomen. Rabobank zit in een apart gedeelte van het pand op de begane grond. Behalve dit aparte deel hebben wij het hele pand met advies van Axance uit Doorn van energielabel G naar A getild. Gevels zijn geïsoleerd, dak is vernieuwd, gasaansluiting eruit en geavanceerde warmtepomp op het dak. Het resultaat zijn hoogwaardige werk- en flexplekken met goede klimaat- en ICT-voorzieningen. Veel is netjes weggewerkt in systeemplafonds en alles is ingesteld op efficiënt gebruik met nacht/ecostand. Pas bij circa 15 graden gaat de verwarming ’s nacht aan en bij 24 graden start de koeling. Maar als een gebruiker op de regelunit iets verandert, is de ruimte binnen no time op de juiste temperatuur. Wij kunnen centraal uitlezen wat er aan comfortvraag gebeurt en willen de huurders wijzen op energiezuinigheid. Want het helpt natuurlijk niet als men een raam openzet en de koeling staat te draaien.’
 

Sommige kanalen en armaturen zorgen juist voor opvallende accenten in de inrichting.

FlexxInvestments koopt, ontwikkelt en beheert vastgoed namens zijn investeerders. Als specialist in vastgoedbeheer wilde het geen ‘dertien uit een dozijn’ businesscenter creëren. ‘Binnen ons concept van netwerken en ontmoeten vonden wij dat er een businesslounge en horecagelegenheid in het pand moesten komen. Zodat de bedrijven hier met gasten kunnen lunchen of even iets drinken. Of dat zakelijke gesprek in een neutrale omgeving. Vanuit die visie kwamen wij in contact met horecaechtpaar Jurgen en Mariska de Vries met als resultaat dat er nu een prachtige eetgelegenheid is. Ideaal voor de bedrijven in dit pand en natuurlijk voor alle dorpenaren die er een bijzonder restaurant bijkrijgen.’
 

De keuken heeft een speciale afvoer op het dak.

 

Aantrekkingskracht

Jurgen de Vries: ‘Wij hebben een kookzaak in een voormalig stationsgebouw, koffie/ijssalon in een oud centrumpand, wonen in voormalig politiekantoor en hebben nu een restaurant in een bankgebouw. Dit soort gebouwen heeft grote aantrekkingskracht op ons. Mede door de locatie aan het Raadhuisplein en de aanwezigheid van enorme kluizen waar wij direct ideeën voor hadden. In eentje hebben wij een Al Capone borrelruimte ingericht en in de kelderkluis willen wij een escaperoom maken. We kregen de ruimte casco opgeleverd, hebben samen met Expodeal de verbouwing en inrichting bedacht en de installatietechniek een doordachte plek gegeven. Maar dan moet je ook door een 50 cm dikke kluiswand voor waterafvoer naar de riolering. Zulke opgaven horen bij zo’n pand.’

De Vries vindt een systeemplafond in een restaurant een sfeerloos onding. Daarom heeft hij veel van de installatietechniek een plek tegen de hoge staalbetonvloer gegeven. ‘We wilden een zekere industriële, maar warme uitstraling. Dan mag je een zilverkleurig luchtbehandelingskanaal dwars door de zaak best zien. Maar je moet een balans zoeken door sommige zaken te accentueren en andere te camoufleren. Sommige ventilatie-units zijn zwart gespoten op het zwarte plafond. Dan vallen ze weg. Gasten kijken altijd rond in een restaurant en dan is het belangrijk dat alles klopt, ook qua uitstraling van installatietechniek.’
 

De multifunctionele ruimten van het businesscenter kennen een hoog comfortniveau.

 

Gevarieerde verlichting

Hij is blij dat er geen radiatoren als sta in de weg voor de ramen of langs de muren zitten. ‘Door de besturingstechniek kan ik in diverse delen van het restaurant de verwarming en koeling regelen, dus ook bij een koudere raampartij in de winter.’
Datzelfde geldt voor de verlichting die op alle plekken qua lichtsterkte te regelen is. ‘Voor het grootste deel energiezuinige ledverlichting, maar ook sfeerspots en gasontladingslampen in de keuken. Dat geeft lekker licht voor de koks.’ De afzuiging vanuit de keuken gaat door naar het dak. Een speciale pijp zorgt ervoor dat de geuren vooral recht omhoog worden afgevoerd en niet meteen verwaaien. Jurgen de Vries besluit: ‘Dit bankgebouw heeft ons getriggerd om het te transformeren tot horecagelegenheid waar men iets kan eten, maar ook wat kan drinken zonder dat de menukaart op tafel komt. Laagdrempelig voor gasten en hoogkwalitatief qua vers eten, sfeer en klimaat voor gasten.’