Loft Cube, een prefab slaapplaats op pootjes

Artikel delen

‘Een prachtige prefab slaapplaats, die je overal kan neerzetten, ook op een dak’, glimt Werner Aisslinger. Loft Cube is voorzien van panoramische raampartijen en ingericht op maat. Zoek een mooie open plek in het bos of op een dak en zet je eigen Loft Cube neer.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Thierry van Biesen, Weitzer Gruppe

 

Love Cube, een luxe hotel kamer van 30 m2, staat bij het historische kasteel Château de la Poste in Maillen.

‘De Cube is volledig opgebouwd uit geprefabriceerde bouwdelen om energie en materiaal te besparen, en ontworpen om een minimale voetafdruk achter te laten’, zegt Managing Director Christian Friedrich (München). ‘Rondom ramen zorgen voor meer dan voldoende daglicht en ventilatie en geven je natuurlijk een fantastisch uitzicht. Aangevuld met een energie-efficiënt verwarmings- en koelingssysteem voldoet de Cube aan alle wensen voor een duurzaam huisje.’
Christian legt enthousiast uit waarvoor je de Loft Cube allemaal kan gebruiken. ‘Moderne nomaden zetten het huisje ergens, waar ze op dat moment willen wonen. Ze kunnen het later verplaatsen. Maar je kan natuurlijk ook een sky lounge maken voor een modern hotel. Of je bouwt je eigen tuinhuis dicht bij de natuur of een strandhuis of een tiny house voor mensen, die een minimalistische levensstijl aanhangen.’ Al vanaf 30 m2  kan je je eigen Cube bezitten, inclusief slaapkamer, eetkeuken, natte cel en woonruimte. In ongeveer vijf dagen wordt de Cube opgebouwd en in twee dagen weer uit elkaar gehaald, op weg naar de volgende plek.
 

Love Cube.

 

We waren de eerste!

Ontwerper Werner Aisslinger had vanuit z’n kantoor in Berlijn uitzicht op het dakenlandschap van de stad en vroeg zich of hoe het landschap er uit zou zien met mobiele huisjes op de daken. Het resultaat was de Loft Cube. Friedrich vult aan: ‘Toen ik z’n ontwerp in 2003 zag, was ik onder de indruk van de schoonheid en heb Werner aangeboden er een industrieel product van te maken. En zo ontstond de Loft Cube als eerste industrieel vervaardigde verplaatsbare huis in de top van de markt.’ Met een verwachte levensduur van 30 tot 50 jaar is het huisje allesbehalve een snelle wegwerpruimte. Juist de duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen en materialen zorgen ervoor dat een lange levensduur samengaat met eenvoudige aanpassing en vervanging. Christian: ‘Aangezien we ieder individuele bouwelement kunnen vervangen en het interieur simpel is aan te passen qua indeling en functies, verwachten we zelfs een aanzienlijk langere levensduur. Vergelijkbaar met gangbare woningen en kantoren.’
 

Opbouw Love Cube.

 

Akoestisch plafonddoek

‘Binnen 10 tot 12 weken produceren we een complete Loft Cube’, vertelt de enthousiaste Friedrich. ‘Dat komt zo’n beetje overeen met de productietijd voor meubels. We zijn constant op zoek naar de beste materialen en proberen functies slim te combineren binnen één oplossing. Zo gebruiken we voor het plafond een elastisch geperforeerd materiaal met drie functies in één. Het stelt ons in staat het plafond eenvoudig te verwijderen en te hergebruiken. Tegelijkertijd biedt het materiaal unieke akoestische eigenschappen, erg belangrijk in combinatie met het gebruik van zoveel glas, dat akoestisch hard is. Het doek is zacht en de perforatie zorgt voor extra absorptie. Als laatste dient het plafonddoek als gelijkmatige luchtverdeler voor de koele lucht van de airco, die boven het doek wordt ingeblazen.’ Een trotse Christian: ‘Drie functies in één plafonddoek, daar hebben we goed over nagedacht.’
 

 

Love Cube

De kleinste Cube vind je in België. Love Cube, een luxe hotel kamer van 30 m2, staat bij het historische kasteel Château de la Poste in Maillen. Opgenomen in de kasteeltuinen met een prachtig uitzicht over een smalle vallei. Een ideale mogelijkheid als je wilt uitvinden of zo’n huisje iets voor je is.
Als je de toegangsdeur opent, zie je direct een 6 meter breed panorama raam met uitzicht over de smalle vallei. Na het betreden van de Love Cube vind je een grote hotelkast direct aan de linkerkant met ruimte voor de koffers en persoonlijke bezittingen van de gast. Aan de rechterkant van de ingang is een wasruimte met een wastafel in het midden en daarnaast alles wat gasten nodig hebben voor persoonlijke verzorging. Het toilet is verborgen achter een paneel en kan via een glazen deur worden bereikt. Bovendien is er een dubbel bad en plafonddouche ingebouwd. Midden in de ruimte staat nog eens een prachtige sofa in de riante zithoek en uiteraard een super de luxe kingsize bed.
 

 

Zelf investeren

Als een hotel behoefte heeft aan snelle uitbreiding zonder overlast voor het hotelbedrijf, biedt Love Cube een mooie oplossing. En voor beleggers en hotels & resorts is Loft Cube ook een beleggingsproduct. Het idee is een win-win situatie voor de investeerder en de hotelier. De investeerder en eigenaar van de Love Cube in Mailen is een particulier. De eigenaar van het Chateau betaalt een vaste maandelijkse huur (op basis van elf verhuurde dagen) aan de belegger, berekend op een 70% bezettingsgraad. De hotelier biedt de Love Cube aan als een super de luxe hotelkamer. Iedereen blij.
 

Bron: www.loftcube.net

 

Wat kunnen we leren van Loft Cube?

Werner Aisslinger heeft vanaf z’n werkplek een prachtig uitzicht over het dak landschap van Berlijn. De ideale plek om creatief te worden en te bedenken wat je allemaal kan doen met de stad en de vele lege dakvlakken. Zo ontstond de Loft Cube. Het prefab huisje kan je simpel op je dak zetten maar ook in het bos of op een open plek met mooi uitzicht. Werner begon met een wit vel papier en een dromerig idee en het resultaat heeft hem en ontwikkelaar Christian Friedrich bepaald geen windeieren gelegd. Misschien moeten wij ook eens wat vaker in de Euromast of de Domtoren klimmen en gewoon kijken en dromen. Er kan veel.

 
 

Hubbel legoot het dak op

Hubbel van Piet van der Werf en Floris van de Kleij legoot Nederland naar een nieuwe dimensie. Waren er al Hubbel tuinkantoortjes, nu zijn er ook kleine vergaderruimtes op unieke plekken. ‘Wat doe jij vanmiddag? Ik ben aan het hubbelen op het dak…’ Eén van de locaties is het bijzondere ‘Hubbel-kantoor’ in Amsterdam, geschikt voor vier personen met een bijzonder uitzicht over de Zuidas. Deze Hubbel staat als penthouse op het zogenaamde polder dak van Old School Amsterdam, waar sedum en groenten worden gekweekt voor het eronder gelegen restaurant. Het is de ideale plek om ruim te denken, dus zeer geschikt voor training en brainstormsessies of juist om in klein comité rustig te werken. De vergaderruimte kan ook in combinatie worden gebruikt met alle andere voorzieningen, zoals old school Podium en old school restaurant. Wifi, infraroodverwarming, toilet, Nespresso en thee zijn aanwezig. Huren kan per dagdeel. Of neem een abonnement per kwartaal. Het nieuwe werken is gestart. Gewoon op het dak.
 

 

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin’. Op www.facebook.com/levenintuinen kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In een twee-wekelijkse interactieve blog op www.levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een Hobbit Huis, mantelzorg in je achtertuin, biologische huisjes en plug and play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.