Renoveren met E-board geeft gloednieuwe gevel

Artikel delen

In Assen wordt het onderhoud van woningen in wijk Lariks grondig aangepakt. Woningcorporatie Actium wil 102 woningen uit begin jaren zestig upgraden van energielabel E naar A.  Het ontwerp van de nieuwe gevels is van de hand van HJK Architecten uit Groningen. Aannemingsbedrijf Paas uit het Drentse Nieuw Buinen vernieuwt in zes weken de huizen, terwijl bewoners hun huis niet hoeven te verlaten. Dat was een belangrijke voorwaarde van Actium.
 

Er zijn twee renovatiestromen -binnen en buiten- en hoewel deze los van elkaar staan, wordt aan beiden gelijktijdig gewerkt. De werkzaamheden in de woning duren ongeveer drie weken en de renovatie van de gevel zo’n zes weken.
 

 

Isoleren aan de buitenzijde

Om zo’n grote stap in energielabel te halen, koos Paas voor isolatie aan de buitenmuur. De woningen krijgen zo een geheel nieuwe schil.  Dat heeft twee effecten: de isolatiewaarde gaat omhoog en de renovatie wordt eenvoudiger. “Deze huizen hebben een geïsoleerde spouwmuur, maar om de gevraagde Rc -waardes te halen zijn we buitenom gegaan met een extra laag”, aldus Doldersum.

De toegepaste E-board gevelisolatie van Vandersanden Group bestaat uit isolatieplaten van EPS-HR met daarop gevelsteenstrips. De isolatieplaten worden aan de bestaande gevel bevestigd, het slopen van de buitenmuren is daarom niet nodig.
 

 

Isolatieplaten met steenstrips

De platen die in dit project gebruikt worden, zijn 80 en 60 millimeter dik. Door toepassing van deze gevelisolatie in combinatie met handvorm steenstrips op deze bestaande constructie voldoet de woning nu aan het energielabel A. Het E-Board systeem heeft een lambda-waarde van λ 0,031W/mK.

De E-Board isolatieplaten zijn malgevormd en daarom allemaal exact gelijk. Met de haak-lasverbinding haken de platen in elkaar en kan er geen vocht infiltreren. De gevel wordt hierdoor wind- en waterdicht en dampdoorlatend.
 

De steenstrips die bij dit gevelsysteem horen, zijn gezaagd uit volle Vandersanden handgevormde bakstenen.

De steenstrips worden in vlakken aangebracht en met waterafstotende lijm vastgezet. In totaal wordt 7000 m2 gevel gerenoveerd in de Lariks. Niet alleen de woningen, maar ook de bijbehorende schuurtjes worden meegenomen. Bewoners zullen de energiebesparende maatregelen goed gaan merken in de portemonnee.
 

 

Kozijnprofiel

De oude kunststof kozijnen in de Lariks woningen worden vervangen door nieuwe houten exemplaren. Vandersanden ontwikkelde voor deze nieuwe kozijnen een nieuw profiel, zodat bij het afwerken van de gevel de steenstrips precies aansluiten tot aan het kozijn.
De woningen worden uitgerust met nieuwe installaties en elektra. Ook het dak word vernieuwd,  nieuwe pannen worden gelegd en de schoorstenen verdwijnen.
“De afmeting van de woning wijzigt niet, maar het is in principe wel een compleet nieuw huis”, aldus Doldersum. “Wij zijn trots dat dit project zo goed loopt en zijn blij met de bouwbegeleiding van Vandersanden.”

Vandersanden
www.vandersanden.com