Bouwen met stro

Artikel delen

Strowonen heeft prefab stropanelen ontwikkeld en bouwt daarmee duurzame en ecologische huizen en gebouwen. Twee panelen zijn door het NIBE getoetst en hebben zowel het DUBOkeur als het BioBased keurmerk behaald!
 
Door prefab stropanelen kan bouwen met stro efficiënter in zijn werk gaan en kan een constante kwaliteit worden behaald. Strowonen heef het NIBE-opdracht gegeven om twee strobouwsystemen te evalueren op duurzaamheid en milieubelasting. Het gaat om de volgende twee panelen:

  • Strowonen Strobalen element met Douglas gevelbekleding
  • Strowonen Strobalen element met kalkstuc buitenafwerking

Het NIBE heeft getoetst of de panelen in aanmerking komen voor zowel het DUBOkeur en het BioBased keurmerk. Voor beide panelen is een DUBOkeur en het BioBased keurmerk toegekend. Beide systemen scoren goed doordat de stro en hout die gebruikt worden hergroeibare materialen zijn met een lage milieu-impact. Doordat het grootste gedeelte van de producten (hout, stro en leem) uit de omgeving komt is de milieu-impact van het transport ook minimaal.
Het Strowonen-paneel dat aan de buitenzijde wordt afgewerkt met kalkstuc heeft de laagste milieu-impact binnen de toepassing: buitengevelsysteem, dragend uitgevoerd, inclusief isolatie ((Rc) van7,5 m².K/W) en buitenafwerking. Dit systeem is dus milieutechnische gezien de beste keuze.

De Strowonen panelen worden op maat vervaardigd. Speciaal aan de panelen is dat zowel horizontaal als verticaal hoeken kunnen worden toegepast waardoor meerhoekige en ronde vormen mogelijk zijn. Dat biedt ontwerpvrijheid, terwijl tocj ecologisch verantwoord en snel kan worden gebouwd.

Strowonen
www.strowonen.nl