Concurrentieel bouwen met het 100% natuurlijke kalkhennep? Het kan!

Artikel delen

Het kan met de prefab isolerende hennepblokken ontwikkeld door IsoHemp. Deze kunnen zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van de muur worden gebruikt en is daardoor geschikt voor renovatie en nieuwbouw.
 

De blokken beschermen de constructie tegen alle invloeden van buiten af. Koude, hitte en geluid worden buiten gehouden waardoor aangenaam binnenklimaat ontstaat.
De blokken zijn in staat om warmte op te slaan en langzaam weer af te geven indien nodig.   Hierdoor ontstaat op natuurlijke wijze een stabiel binnenklimaat.
De blokken worden gemaakt met een zeer energiezuinig productieproces  met als basis de 100% natuurlijke grondstoffen kalk en hennep. De hennepplant bindt tijdens de groei meer CO2 dan nodig voor de productie van de blokken. Dus zeer gunstige CO2-balans.
Kalkhennep is een biobased bouwmateriaal opgebouwd uit hennepscheven, het houtachtige gedeelte van de plant (85%), en kalk.
Voor de productie van de hennepblokken worden de hennepscheven eerst verzadigd met water en daarna gemengd met een kalkmengsel. Om voldoende stabiliteit te krijgen wordt een mengsel gebruikt van luchtkalk en hydraulische kalk. Na het mengen worden de mallen gevuld met  het mengsel en geperst. Na het persen kan de mal verwijdert worden. De steen is dan nog te zacht om te manipuleren. De zogenaamde “groenlingen” worden voor 12 uur opgeslagen om een basis hardheid te krijgen.
Na die 12 uur kunnen ze met de robot gestapeld worden op pallets.
Het stapelen gebeurt op een dusdanige manier dat de wind er doorheen kan blazen. De pallet is dan klaar om buiten beschut voor slagregen, net als hout,  natuurlijk te drogen met de vrij beschikbare wind.
Na 3 maanden zijn de blokken, volledig op sterkte en voldoende droog om uit te leveren naar de bouwplaats. Deze 3 maanden is de bouwtijd die bespaard wordt door te werken met kalkhennep bouwblokken in plaats van storten in situ.

IsoHemp
www.isohemp.nl