G-pod; een uitklapbare woonvilla

Artikel delen

Containerwoningen stonden nooit hoog in de pikorde van mini-woningen. ‘Wonen in een container is voor arme studenten, stapelbaar, low budget en onverwoestbaar.’ Maar de nieuwste generatie containerwoningen, zoals de G-pod biedt veel meer. Voorzien van een uitklapbaar terras, pop-out slaapkamer, panoramische gevel en afgewerkt met luxe materialen. Niet alleen top voor studenten…

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

G-pod is een unieke samenwerking van Bridgewater Group, gevestigd in Hong Kong en de Australische productontwikkelaar en architect Dan Vonken. Bridgewater Group heeft ruime ervaring in de prefab-industrie, gespecialiseerde container productie en de ontwikkeling van technische producten. Met G-pod levert Bridgewater een spectaculair uitklap huis met technische hoogstandjes en een luxe uitstraling.

LED-projector en bamboemeubels

De mogelijkheden zijn ongekend. Door het terras neer te klappen en pop-out ruimtes naar buiten te trekken, breidt de container uit naar een gebied dat bijna drie keer de oorspronkelijke grootte is. In uitgeklapte toestand ben je voorzien van een keuken, eetkamer, badkamer, bed, bank, studiehoek en wasruimte.
Het interieur is opgebouwd uit milieuvriendelijke materialen, waaronder bamboe meubels, kasten en vloeren. Maar kent ook vele luxe toevoegingen, zoals mooie keukenapparatuur, een LED-projector, een geluidsysteem en een 3-G modem. En kom je comfort tekort dan is het zelfs mogelijk om een netwerk van leefruimtes te creëren door pods te verbinden, kleinere pods toe te voegen of ruimtes te stapelen. Een promenade op niveau verbindt de verschillende leefeenheden gemakkelijk met elkaar.

Eigen regenwater opvangsysteem

Door de flexibele functies en het gebruik van gerecyclede materialen is de standaard G-pod al duurzaam. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van een gerecyclede container, maar ook een zelfvoorzienende elektriciteits-installatie is voorzien in de basisversie van G-pod. De echte off-grid liefhebber kan nog verder gaan. Het is mogelijk om een regenwater opvangsysteem met 5.000 liter tank te laten installeren, compostering toiletten te monteren en het zonne-energie systeem te verzwaren en te voorzien van accu’s. Deze opties maken het mogelijk om drie dagen zonder zonlicht toch alle functies te blijven gebruiken. En met een groen dak kan je er zelfs voor kiezen om je eigen voedsel te verbouwen op je dak.

Ook de mobiliteit draagt bij aan langdurige en flexibele gebruiksmogelijkheden. Via de lucht en over land en water is G-pod eenvoudig ingeklapt te vervoeren. Het kost maar drie uur om in te pakken en weer drie uur om uit te pakken.

Wat kunnen we leren van G-pod

Is een huis een gebouw of is een huis een product? En als het een product is, noemen we het dan gelijk een caravan? Misschien zijn we juridisch vastgelopen in het onderscheid tussen roerende en onroerende goederen. G-pod heeft daar in ieder geval geen last van. Bridgewater Group en Dan Vonken ontwikkelden een off-grid luxe woning, die je kan verplaatsen en koppelen en de levensstandaard heeft van een ‘echt huis’. What’s in a name?