Groei bouwproductie zwakt af

Artikel delen

In 2017 groeit de bouwproductie naar verwachting met vier procent. De dynamiek op de woningmarkt zorgt voor een verdere toename. Het aantal nieuw af te geven vergunningen voor nieuwbouwwoningen groeit na een krimp in 2016 weer.
 

 

Bouwers blijven optimistisch

In maart 2017 groeide de bouwproductie met meer dan tien procent nadat in voorafgaande twee maanden de groei veel minder uitbundig was. De verwachting is dat de groei voor geheel 2017 uitkomt op vier procent. Aannemers zijn ook het voorjaar zeer optimistisch begonnen. Het is de nieuwbouw, maar vooral ook de verbouw, van woningen die door de aangetrokken woningmarkt de kar trekt.

Vergunningverlening woningbouw weer in de plus

De woningnieuwbouw groeit dit en volgend jaar gestaag verder. De afname aan bouwvergunningen door te weinig plancapaciteit bij gemeenten en ontwikkelaars lijkt gekeerd. Sinds halverwege 2016 neemt het aantal vergunningen weer langzaam toe. De onderhouds- en verbouwsector in de woningbouw draait recordomzetten door het hoge aantal transacties op de woningmarkt. Nieuwe woningeigenaren verbouwen hun huis om het aan hun eigen woonwensen aan te passen.

Utiliteitsbouw trekt langzaam aan

Voor het eerst sinds 2011 groeiden in 2016 de investeringen in bedrijfsgebouwen. Deze groei zette zich begin 2017 voort. De waarde van het aantal afgegeven vergunningen voor bedrijfsgebouwen neemt ook weer licht toe. Het zijn vooral de bouwvolumes voor logistieke ruimten en bedrijfshallen die aantrekken.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @MauricevanSante