Kies voor bouw en infra!

Artikel delen

Kortgeleden was ik in Eindhoven bij de opening van Scapetown, de grootste escaperoom ter wereld. Beter gezegd: grootste escapestad ter wereld. Gebouwd door leerlingen. Dit laat nu echt zien hoe leuk de bouw is: je maakt dingen, je creëert je eigen wereld. Zo’n 20 bouwscholen hebben meegebouwd aan Scapetown en duizenden leerlingen uit het hele land bezoeken het evenement.

Zo kunnen jongeren het zelf ervaren. Dat is leuk en dat is goed, want zoals iedereen inmiddels weet verzetten we bergen werk in de bouw- en infrasector. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht dat we de komende vijf jaar zo’n 40.000 mensen nodig hebben. En UWV heeft in het onlangs uitgebrachte rapport de bouw een banenmotor genoemd. We willen dus graag dat jongeren voor de bouw en infra kiezen; dat levert hen gegarandeerd werk op! Ik heb het onlangs in de media ook benadrukt, en dat blijf ik doen.
Wie hebben we nodig? Denkers en doeners, mensen die creatief zijn en die de handen uit de mouwen steken. Jongeren die willen bouwen aan de toekomst. Er moet van alles gebeuren. Ook al leven we niet meer in de jaren ’60 en ’70, het gaat ook nog steeds simpelweg over dat dak boven je hoofd; al is dat nu een circulair, innovatief en energieleverend dak. Er moet in de komende krap 25 jaar nog een miljoen huizen en appartementen gebouwd worden, want zoveel huishoudens komen er nog bij.
De vraag is wel, waar we die creatieve en innovatieve mensen vandaan halen. Kijkend naar de demografie van Nederland, dan zien we minder jongeren, ofwel een gespannen arbeidsmarkt. Het is voor ons als bouw- en infrasector dus een regelrechte noodzaak om te laten zien dat wij een aantrekkelijke sector zijn.
Scapetown doet dat in ieder geval op een bijzondere manier. Bouwend Nederland wil meer jongeren interesseren en start deze dagen met de campagne ‘Je gaat het maken’. We steunen verschillende instroomprojecten in het hele land. Scapetown is één van die projecten, één van de meest spraakmakende projecten. Niet alleen wij vinden het geslaagd, ook jongeren zelf komen met bussen uit het hele land naar Eindhoven.

Moeten we heel Nederland nu volbouwen met Scapetowns? Een ding is in ieder geval zeker: we zullen op allerlei manieren de bouw aan jongeren moeten laten zien. Ze moeten ervaren wat we zijn, doen en bieden: met evenementen, met films, vlogs, websites, met meet and greets op scholen, met excursies, stages, en zeker ook door simpelweg goede werkgevers te zijn, door te zorgen voor veiligheid. We moeten jongeren interesseren, voor allerlei beroepen in de bouw, want ze weten te weinig van de vele mogelijkheden die je hebt in onze mooie sector.

Het netto resultaat moet in elk geval zijn dat ze de boodschap oppikken: in de bouw of infra kan ik het helemaal gaan maken!

Maxime Verhagen
Voorzitter Bouwend Nederland