Regelmatig onderhoud aanhangwagens van belang voor VCA-certificering

Artikel delen

Uit cijfers van BOVAG blijkt dat vooral de bouwsector zorgt voor een opleving in de verkoop van aanhangwagens. Maar niet alleen de aanschaf van een goede aanhanger is van belang, het periodieke onderhoud is minstens zo belangrijk. Ook voor de VCA-certificering die aantoont dat aannemers veilig werken.
 

In 2008 werden er in totaal nog zo’n 24.500 aanhangwagens in Nederland verkocht en voor dit jaar ligt een eindstand van 21.500 in het verschiet. Sinds 2013 trekt de economie overduidelijk aan, blijkt het oude materieel aan vervanging toe en durven ondernemers weer te investeren. Met een afzetstijging van bijna een kwart in de eerste helft van 2017 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn voornamelijk aanhangwagens voor het vervoer van bouwmaterieel in trek.

Onderhoudsbeurt

Het bezit van een of meerdere aanhangwagens neemt voor professionals ook een verantwoordelijkheid met zich mee voor het veilige gebruik daarvan. Een APK bestaat niet, maar een jaarlijkse BOVAG Onderhoudsbeurt voor de aanhanger is aan te raden. Deze voldoet bovendien aan de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist voor Aannemers, oftewel de VCA-certificering, die door steeds meer opdrachtgevers verplicht wordt gesteld. Tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt wordt de aanhangwagen op vijftig punten nauwkeurig gecontroleerd, van oplooprem tot lagers en van banden tot verlichting. Bij kiepwagens wordt uiteraard ook de hydrauliek onder de loep genomen. Een goedgekeurde aanhanger krijgt een keuringssticker met het jaartal duidelijk zichtbaar en de eigenaar ontvangt het bijbehorende keuringsrapport. Bij BOVAG zijn 140 aanhangwagenbedrijven in het hele land aangesloten, kijk op bovag.nl voor het dichtstbijzijnde bedrijf.