Twintig jaar Bouw Compleet

Artikel delen

Bouw Compleet 2017 is de twintigste editie van deze vakbeurs voor de bouw en vindt plaats op 10, 11 en 12 oktober 2017 in Evenementenhal Hardenberg. De vakbeurs loopt voor op schema qua exposantenaantallen en telt dit jaar drie nieuwe initiatieven: Ruwbouwplein, Veiligheidsstraat en ICT & Automatiseringsplein. Daarnaast wordt Bouw Compleet nog completer door de toevoeging van ‘interieurbouw’ aan het beursprofiel. BouwTotaal is traditiegetrouw weer de hoofd mediapartner en komt voor de beurs uit met de jaarlijkse beursspecial.

In 1997 vond de eerste editie plaats van toen nog Bouw Relatiedagen in Hardenberg. Dat was het jaar van de laatste Elfstedentocht, de eerste film van Harry Potter en het overlijden van Prinses Diana. In die tijd werden ook de eerste Vinex-wijken uit de grond gestampt en was de – achteraf – beruchte Haagse tramtunnel in aanbouw. In 1997 werd ook de imposante Maeslantkering bij Hoek van Holland opgeleverd, waarmee de Deltawerken officieel compleet werden verklaard. En voor de voetballiefhebbers: op 31 januari 1997 werd de eerste paal in de grond geslagen voor de bouw van het huidige Arke Stadion van FC Twente.

Inmiddels zijn we alweer twintig jaar en een diepe crisis verder. De bouwsector groeit momenteel weer stevig, waardoor er weer alle reden tot optimisme is. Een mooi jaar dus om de twintigste editie van Bouw Compleet te vieren! Dit gaat gepaard met talrijke nieuwe initiatieven.

Het Ruwbouwplein

Het terugzien van ruwbouwproducten, materiaal en oplossingen op de beursvloer is een grote wens van de Bouw Compleet bezoeker. Om te kunnen voldoen aan deze wens maakt Evenementenhal deelname met ruwbouwproducten aantrekkelijker door de introductie van het maatwerkconcept: Het Ruwbouwplein. Dit plein biedt exposanten de mogelijkheid om naast hun standruimte ook hier een ruwbouwproduct te etaleren. Op deze manier worden alle elementen uit de ruwbouw op een centraal punt vertegenwoordigd. Dit geeft de bezoeker een totaalbeeld van de mogelijkheden.

Veiligheidsstraat

Tijdens Bouw Compleet kunnen geïnteresseerden ook deelnemen aan de Veiligheidsstraat. Dit is een uniek concept waarbij dealers en leveranciers van veiligheidskleding, PBM’s en valbeveiliging op een laagdrempelige manier kunnen deelnemen aan Bouw Compleet. Om de bezoeker een gevarieerd aanbod te laten zien wordt van elk soort PBM slechts één merk getoond.

ICT & automatiseringsplein

Bouw Compleet breidt dit jaar ook uit met een ICT & Automatiseringsplein. Uit onafhankelijk onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat in alle lagen van de bouwbranche veel interesse is in ICT en automatisering. Deze resultaten zijn getoetst onder bezoekers van Bouw Compleet. Zij willen deze segmenten uitgebreider en op verschillende manieren vertegenwoordigd zien tijdens de beurs. Om aan de vraag van bezoekers te voldoen, wordt het ICT & Automatiseringsplein gelanceerd.

Toevoeging ‘interieurbouw’ aan profiel

Voor de aankomende editie wordt ‘interieurbouw’ toegevoegd aan het beursprofiel van Bouw Compleet. Zo wordt de enige bouw gerelateerde vakbeurs van Noord- en Oost-Nederland nog completer. Verder is de beursorganisatie achter de schermen bezig de huisstijl van Bouw Compleet te vernieuwen. De nieuwe huisstijl inclusief logo wordt tijdens de beurs bekend gemaakt.

Presentaties

Tijdens de beurs zijn er ook weer diverse interessante presentaties bij te wonen. Op het gebied van duurzaamheid in de bouw zijn er diverse innovatieve producten beschikbaar die niet bij het grote publiek bekend zijn en juist een interessante en alternatieve oplossing bieden voor toekomstbestendige gebouwen. Denk aan oplossingen voor duurzaam bouwen en bijna energieneutraal bouwen (BENG), dat vanaf 1 januari 2021 voor nieuwbouw verplicht is. De werkplaats Noord West Overijssel van stichting Pioneering organiseert tijdens Bouw Compleet Hardenberg, een Pitch & Match op het gebied van ‘Innovatieve materialen en producten’. Bedrijven en leveranciers tonen de deelnemers door middel van pitches hun noviteiten en beantwoorden graag uw vragen over deze producten.

Verder is nu al bekend dat er een workshop komt over bewonersparticipatie en digitale innovaties die helpen het bouwproces efficiënter, goedkoper én duurzamer in te richten. Tot slot is er een interessante bijeenkomst door Pioneering over de laatste stand van zaken op het gebied van Circulair bouwen. In de presentatie zal worden uitgelegd welke noodzaak er is voor Nederland om in 2050 circulair te zijn (doelstelling overheid).