Eerste kabelvrije lift

Artikel delen

Een lift die zich zonder kabel door de liftschacht beweegt en die zowel horizontaal als verticaal transport mogelijk maakt. Technologieconcern thyssenkrupp onthulde eind juni de MULTI. In plaats van één cabine die door een verticale schacht op en neer gaat, bestaat dit systeem uit meerdere cabines die in de vorm van een lus door het gebouw bewegen.

Ter vervanging van de liftkabels is de MULTI uitgerust met een meervoudig remsysteem en dubbel uitgevoerde, draadloze data- en energiesystemen. Het model werd geïntroduceerd in de 246 meter hoge testtoren van thyssenkrupp in het Duitse Rottweil.

De toenemende bevolking in stedelijke gebieden vraagt om steeds grotere en hogere gebouwen waarin de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Omdat de MULTI zowel horizontaal als verticaal door het gebouw beweegt en minder en kleinere schachten vereist, kan de bruikbare ruimte in het gebouw met wel 25% worden vergroot. De footprint van traditionele liften kan, afhankelijk van de hoogte van het gebouw, namelijk wel oplopen tot 40%. Bovendien neemt de transportcapaciteit dankzij dit systeem met 50% toe en kan de stroombehoefte met wel 60% worden teruggebracht ten opzichte van traditionele liftsystemen. Hierdoor is de MULTI beduidend duurzamer dan de traditionele lift.
Andreas Schierenbeck, CEO bij thyssenkrupp Elevator: ‘Met de MULTI gaat de liftbouw een nieuw tijdperk in. Het is een ‘gamechanger’ in de manier waarop mensen zich vervoeren in gebouwen. Zo zullen alleen al de wachttijden bij de lift afnemen en zal de beschikbare ruimte in gebouwen aanzienlijk toenemen.’ De eerste klant is inmiddels al bekend: de Duitse projectontwikkelaar OVG Real Estate zal meerdere MULTI-systemen in de nieuwe toren in Berlijn laten monteren.

thyssenkrupp
www.tkencasa.nl