Koolstofwapening; “de oplossing voor uitkragende balkons en galerijen”

Artikel delen

Onveilige balkons en galerijen zijn als een steen op de maag van gebouweigenaren: ze schreeuwen om aandacht, maar herstelwerk pakt vaak duur uit. Moet een gebouw wel altijd in zijn geheel in de steigers? Grondig vooronderzoek en slimme hersteltechnieken kunnen vastgoedeigenaren veel kosten en overlast besparen.

Constructieve veiligheid is al enkele jaren een hot topic voor woningcorporaties, VvE’s en eigenaren. Hun alertheid schoot omhoog in mei 2011, toen een galerij van de Antillenflat in Leeuwarden het vanuit het niets begaf. Het incident kwam als een wake up call: gebouweigenaren zijn er verantwoordelijk voor dat de constructies van ‘uitkragende vloeren’, zoals galerijen en balkons, voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Het Ministerie van Wonen en Rijksdienst heeft per 1 januari 2016 een onderzoeksplicht ingesteld naar de veiligheid van ‘uitkragende’ galerijen en balkons uit de periode van 1950 tot 1975.

Er zijn verschillende technische oplossingen om een balkon of galerij weer veilig te maken. Een snelle, relatief goedkope oplossing is koolstofwapening. De SikaWrap FX-50 C koolstofwapening is een zogenoemde Near Surface Mounted (NSM) wapening die vanaf de bovenkant van de vloer in de galerij of het balkon wordt aangebracht. Het materiaal bestaat uit epoxy impregneerhars en een koolstofvezelkoord, dat in de gevelbalk verankerd wordt en in een sleuf aan de bovenzijde van de vloer wordt verlijmd. De combinatie van koolstof en epoxyhars maakt het systeem ongevoelig voor corrosie. Daarnaast is de wapening snel en eenvoudig aan te brengen vanaf de galerij of het balkon, waardoor steigers of hoogwerkers overbodig zijn.

Kijk voor meer informatie op https://nld.sika.com/ of bekijk bovenstaande video. Meer video’s zijn te vinden op het YouTube kanaal van Sika.

Sika Nederland B.V.
www.sika.nl