Overal en altijd georganiseerd werken

Artikel delen

De creativiteit van bouw-, installatie- en klusbedrijven om de bedrijfswagens van een overzichtelijk opbergsysteem voor materialen en gereedschappen te voorzien, is groot. Menigeen timmert er een vaste inrichting met rekken of kasten in. “Maar dan kun je de bedrijfswagen niet meer leeghalen als je iets omvangrijks moet transporteren. Daarom introduceren we een unieke flexibele bedrijfswageninrichting,” aldus Kevin Markestein van Stanley Black & Decker. “Wil je de auto voor ander transport gebruiken, dan klap je ze zogeheten brackets, de dragers voor de koffers simpel in.”

Stanley Black & Decker lanceert het ToughSystem Bedrijfswageninrichting in dit najaar op de Nederlandse markt. Kevin Markestein: “Het is een zelf te monteren systeem met de genoemde inklapbare brackets waarin onze opbergkoffers passen. Alles keurig overzichtelijk in de bedrijfswagen. De koffers met gereedschap en/of materialen keurig mee naar de bouwplaats en daar aangekomen direct de juiste koffer(s) pakken en aan de slag: dat is georganiseerd werken. En georganiseerd werken betekent per definitie beter en sneller werken.”

De afgelopen jaren is het universele systeem ontwikkeld in samenspraak met gerenommeerde bedrijfswageninstallateurs. Verschillende eindgebruikers in de Benelux hebben het systeem de afgelopen maanden getest en feedback gegeven over zaken als installatie, gebruik en verkeersveiligheid. Al die aspecten zijn van groot belang, onderstreept Markestein. “Het ToughSystem is bekend als opbergsysteem in werkplaatsen waar de koffers netjes aan de muur hangen en voor toepassingen waarbij de koffers op een verrijdbaar onderstel makkelijk binnen handbereik te brengen zijn. DeWalt heeft het systeem nu een extra dimensie gegeven door het geschikt te maken voor installatie in bedrijfswagens. Er is een enorm scala aan bedrijfsvoertuigen in de bouw- en installatiesector. Ook ZZP’ers rijden veelal in zo’n auto. Voor al die eindgebruikers die een budgetvriendelijke en modulaire inrichting van hun bedrijfswagen wensen, is er dit unieke systeem in een laag én een hoog formaat (respectievelijk voor hoogtes tot 1633 mm en tot 2143 mm), zodat het in vrijwel elke auto past. Ook met de mogelijkheid om bij de kleinere maat erboven ruimte vrij te houden voor bijvoorbeeld installatiebuizen of trap bovenin de auto.”

Montage in luttele uren

De installatie is eenvoudig zelf uit te voeren. Met bijgeleverd bevestigingsmateriaal, instructiemateriaal en een gebruiksvriendelijke app kost het slechts luttele uren om het systeem aan de carrosserie te bevestigen. Het systeem is uiteraard uitgebreid getest op veiligheid, bijvoorbeeld via crashtesten. “Juist vanwege de verkeersveiligheid is het ophangsysteem van de koffers aangepast. Ze zitten extra stevig in de rekken, met een speciale bevestiging waarbij men de koffer even moet terugduwen om hem op te kunnen tillen. Het is een zeer veilig en robuust systeem voor in de wagen en goed gefixeerd onderweg. De brackets kunnen per stuk 30 kilo draaggewicht hebben, dus veelal ruim voldoende voor het meenemen van materialen en gereedschappen.”

De kracht van het systeem zit niet alleen in de flexibele inrichting maar ook in de twee-eenheid met de koffers van DeWalt, Facom en Stanley FatMax. DeWalt levert bijvoorbeeld gereedschappen in dit type koffers die direct in het ophangsysteem in de bedrijfswagen passen. Er zijn diverse maten opbergkoffers verkrijgbaar voor het opbergen van allerhande spullen. Met deugdelijke metalen clips om de koffer goed af te sluiten en stevige handvatten die met gemak 30 kilo inhoud kunnen hebben. “Er komt volgend jaar ook nog een versie met schuifladen, heel makkelijk om bijvoorbeeld klein montagemateriaal te pakken.”

Geen sta in de weg

Volgens Kevin Markestein is er op dit moment geen vergelijkbaar systeem in de markt beschikbaar. “In elk geval niet zo flexibel door de inklapbaarheid, de budgetvriendelijkheid en het feit dat men de praktische inrichting helemaal zelf kan aanbrengen. Bijkomend voordeel is ook dat bij voertuigkeuringen de koffers eraf kunnen, je het aantal brackets telt, daar het gewicht van kent en dan kan het ledig gewicht van de auto worden gecontroleerd. Je moet er niet aan denken dat je alle (zware) houten inbouw eruit moet slopen voor zo’n keuring. Maar datzelfde geldt op het moment dat je de wagen voor transport van grotere spullen wilt gebruiken en je vaste inrichting blijkt een sta in de weg…”

Het ToughSystem Bedrijfswageninrichting is in Nederland via de ijzerwaren- en bouwmaterialenhandel verkrijgbaar. “We hebben een behoorlijke voorraad gereserveerd, dus elk geïnteresseerd bedrijf of individuele professional met een bedrijfswagen kan met dit systeem aan de slag. Ik ben ervan overtuigd dat het bijdraagt aan georganiseerd werken. Iedereen in de bouw- en installatiebranche weet uit ervaring dat je veel efficiënter werkt als alles op orde is.”

Informatie: www.sbdinc.com