Twintigste editie Bouw Compleet

Artikel delen

Op 10, 11 en 12 oktober 2017 vindt de twintigste editie van Bouw Compleet in Evenementenhal Hardenberg plaats. Een driedaagse inspirerende beurs met ruim 250 gerenommeerde bedrijven uit alle geledingen uit de bouw. Dit jaar wordt sterk ingestoken op het vergaren van nieuwe kennis, waarmee de beurs vooruit blikt op de laatste ontwikkelingen die spelen in de markt

Een bijzondere editie

In 1997 vond de eerste editie plaats, van toen nog Bouw Relatiedagen, in Hardenberg. Dat was het jaar van de laatste Elfstedentocht, de eerste film van Harry Potter en het overlijden van Prinses Diana. In die tijd werden ook de eerste Vinex-wijken uit de grond gestampt en was de – achteraf – beruchte Haagse tramtunnel in aanbouw. In 1997 werd ook de imposante Maeslantkering bij Hoek van Holland opgeleverd, waarmee de Deltawerken officieel compleet werden verklaard. En voor de voetballiefhebbers: op 31 januari 1997 werd de eerste paal in de grond geslagen voor de bouw van het huidige Arke Stadion (de Grolsch Veste) van FC Twente.

Inmiddels zijn we alweer twintig jaar en een diepe crisis verder. De bouw trekt gelukkig weer aan. Deze positieve tendens is dit jaar ook duidelijk zichtbaar op de beursvloer. Met een groeiend aantal exposanten en een interactief programma krijgt u de gelegenheid om gereedschappen en bouwmaterialen te beleven en uit te proberen. Maak kennis met de laatste trends en ontwikkelingen tijdens deze twintigste editie.

Combinatiebeurs

De vakbeurs wordt gecombineerd met S.G.A. Vakdagen. Op de beursvloer ziet u vooraanstaande verfmerken, de laatste glasinnovaties, stucwerktrends, inspirerende themasessies en productpresentaties. Ook wordt dit jaar de interieurbeurs geïntegreerd in Bouw Compleet. Hiermee belooft het een beurs te worden met een groot en divers aanbod. Een vakbeurs waar een gemoedelijke sfeer heerst en waar er voldoende ruimte is om in gesprek te gaan met vakgenoten: van aannemers en architecten tot uitvoerders en woningbouwverenigingen. Bouw Compleet is hiermee de enige vakbeurs in Noord-Oost Nederland voor fabrikanten, toeleveranciers, dienstverleners en geïnteresseerden voor de gehele bouwsector.

Bekende gezichten

Naast nieuwe namen, schitteren dit jaar ook weer bekende exposanten op de beurs. Van Buuren, Raadsma en Van Dijk organiseren het jaarlijks terugkerende DRB Combi-event. Deze drie groothandelaren in ijzerwaren, gereedschappen en bouwbeslag brengen u als eindgebruiker in contact met vooraanstaande leveranciers en fabrikanten in de bouwwereld.

Kenniscentrum met aansprekende thema’s

In samenwerking met Bouwend Nederland zijn er aansprekende thema’s vastgesteld. Voor het vaststellen van de thema’s is er uitvoerig onderzoek verricht om te toetsen welke onderwerpen de bouwprofessional, in het algemeen, en de Bouw Compleet bezoeker, in het bijzonder interesse heeft. Door deze aanpak hebben we getracht gehoor te geven aan de vraag uit de markt en zijn we gekomen tot een tal van aansprekende thema’s. Het is hiermee een kennisprogramma geworden dat een blik geeft op de toekomst van de bouw:

 • Automatisering
 • BIM
 • Circulair Bouwen
 • Duurzame inzetbaarheid
 • Innovatieve materialen en producten
 • Omgevingsmanagement
 • Technische verduurzaming
 • Tips & Tricks voor de aanbestedingswet
 • Wet/regelgeving persoonsgegevens 2018

Al deze onderwerpen komen uitvoerig aan bod op 10, 11 en 12 oktober 2017, waar u verschillende lezingen kunt volgen op het kennisplein in hal 1 en 2.

Programma uitgelicht

  • Studio RAP vertelt u alles over RobotArchitectuur. Zij nemen u mee in innovaties op het gebied van robotica en wat dit voor invloed heeft op de hedendaagse architectuur en bouwproces. Denk aan 3d-betonprinting, complexe houtconstructies en nog veel meer. Aan de hand van gerealiseerde projecten krijgt u een kijkje in de keuken van dit award-winning architectenbureau. Studio RAP Is een architectonisch ontwerp- en fabricagebedrijf. Vanuit nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp- en productietechnieken ontwerpt en produceert RAP slimme, duurzame gebouwen met een unieke architectonische expressie.
  • Stichting Pioneering verzorgt een lezing over innovatieve duurzame producten die nog onvoldoende bekendheid hebben. Deze producten bieden interessante en alternatieve oplossingen aan voor toekomstbestendige gebouwen.
  • Op dag 2 van de beurs vertelt Stichting Pioneering u alles over het thema ‘circulair bouwen’. In de presentatie geeft de stichting een nadere toelichting over wat circulair bouwen inhoudt en welke consequenties het heeft. Ook geeft Stichting Pioneering een indruk van de laatste stand van zaken en wat er nog gerealiseerd moet worden om in 2050 te kunnen voldoen aan de gestelde doelstellingen (van de overheid). De stichting is het platform van kennis delen en ontwikkelen voor alle partijen in de bouwketen, zodat nieuwe methodieken leiden tot een sterke marktpositie. De stichting is met name gericht op de Twentse bouwsector.
  • Bouwend Nederland gaat in op de ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht en hoe deze wordt toegepast in de praktijk.
  • Op dag 2 van de beurs praat Bouwend Nederland u bij over cybersecurity gericht op het MKB, waar wordt ingegaan op vragen als: Hoe gaan cybercriminelen te werk? Welk risico loopt uw bedrijf? Wat kunt u doen om u te wapenen tegen cybercriminaliteit?
  • Volandis daagt u uit met de vraag: ‘Hoe futureproof bent u’. Hoe zorgt u ervoor dat u kunt blijven werken, zolang u zelf wilt. Is uw werkplek veilig? Heeft u plezier in uw werk? Heeft u een plan totdat u met pensioen gaat? Laat u bij bijpraten en verassen hoe u van de voorzieningen in uw sector kunt profiteren.
  • BIM4ALL belicht iedere beursdag een thema dat gerelateerd is met Bouw Informatie Modellering (BIM). Denk bijvoorbeeld aan: ‘hoe je een BIM-proces optimaal kunt managen’. Met als doel een hoger rendement te kunnen behalen uit 3D BIM-Modellen en het reduceren van fouten en faalkosten tijdens de bouw. BIM4ALL optimaliseert processen van bouwprojecten, reduceert bouwfouten en brengt de bouwkosten omlaag. Dit doen zij op basis van de kennis en ervaring met de werkmethodiek (BIM).
  • PRO4ALL praat u bij over de belangrijkste digitale mogelijkheden die u kunt aangrijpen om het bouwproces efficiënter, goedkoper én duurzamer in te richten. Uit praktijk blijkt dat veel bedrijven hier nog een mooie slag in kunnen maken. PRO4all houdt zich al een geruim aantal jaren bezig om de bouw digitaal te innoveren.
  • Non-Babylon gaat gedurende de drie dagen u meer vertellen over de positieve effecten van bewonersparticipatie. Waarbij stil wordt gestaan bij onderwerpen als: ‘wie mag er mee praten’ en ‘waarom laat je bewoners mee praten’. En niet geheel onbelangrijk: ‘hoe houd je de regie in handen’. Non-Babylon is een partij dat zich heeft gespecialiseerd in bewonersparticipatie, communicatie bij aanbestedingen, omgevingscommunicatie en publieksevenementen.
  • Bouwpartner Groep (BPG) verzorgt gedurende de driedaagse beurs tal van presentaties, die worden georganiseerd in samenwerking met Tece, Knauf, Dewalt, Mawipex, Plasticia en Oryx. De volgende onderwerpen worden besproken: inbouwreservoirs, afbouw, stofvrij werken, duurzame dakbedekkingen, gevelbekleding en brandbescherming producten. U kunt de stand van BPG vinden op standnummer 105, tegenover het kennistheater 1. BPG is een formule voor professionals in de bouw. Bij BPG koopt u bouwmaterialen en gereedschappen van hoge kwaliteit. Producten van gecertificeerde fabrikanten.

Kennis vergaren op het Glasplein

Naast het kenniscentrum is er dit jaar in samenwerking met de GBO weer een spraakmakend Glasplein. Op deze tweede editie van het Glasplein Hardenberg bundelen glasfabrikanten-, leveranciers- en kunstenaars hun krachten om u aan de hand van workshops, demo’s en tentoonstellingen meer informatie te geven over de glasbranche.

Op dag 2 kunt u op het glasplein interessante workshops volgen:

 • Kenniscentrum Glas verzorgt een workshop met als thema: ‘Inbraakwering met glas volgens Bouwbesluit en PKVW’. De workshop wordt verzorgd door Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas. Dit kenniscentrum vervult de spilfunctie in het verzamelen en verspreiden van kennis over vlakglas, -producten en -toepassingen in zowel de glasbranche zelf als in alle branches en beroepsgroepen waar vlakglas een rol speelt.
 • GPS-Buddy verzorgt een workshop met als thema: ‘Internet of Things: is uw bedrijfsvoering zo transparant als glas?’. Tijdens deze workshop vertelt Desmond van Kooten, hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren door slim gebruik te maken van digitale informatie.

Tijd voor een feestje

Aangezien Bouw Compleet dit jaar voor de twintigste maal wordt georganiseerd hebben we de beurs een feestelijk tintje gegeven. We willen u van harte uitnodigen om een drankje te komen drinken op het Oktoberfestplein. Een mooie plek om het glas te heffen op het succes van Bouw Compleet Hardenberg.

Innovation Award & Participation Award

Dit jaar reikt Bouw Compleet een ‘Innovation en Participation Award’ uit. Gedurende de beurs wordt de exposant beoordeeld door een erkende vakjury. De winnaars worden bekend gemaakt op de laatste beursdag op het Oktoberfestplein.

De ‘Innovation Award’ is een publieksprijs die uitgereikt wordt aan de exposant die op zijn stand het meest innovatieve en bijzondere product presenteert. U kunt via de must-see route alle deelnemende innovaties bekijken en één stem uitbrengen. Deze must-see route wordt uitgereikt bij de ingang van de beurs.

De ‘Participation Award’ is voor de exposant die het meest uit zijn beursdeelname probeert te halen. Door goed voorbereid naar de beurs te komen, deel te nemen aan de uitnodigingsservice, een mooie stand te presenteren en proactief standpersoneel in te zetten, maakt de exposant kans op een award.