Veilig, fraai en onderhoudsarm, allemaal in één systeem

Artikel delen

De architect wil veelal stijlvolle, liefst volledig transparante glasbalustrades. De opdrachtgever/gebouwbeheerder wil naast een fraaie uitstraling vooral een veilig, onderhoudsarm en kostenbesparend systeem. IMS Nederland brengt met de nieuwe generatie UNIQ inklemprofielen voor glasbalustraden die twee wensenwerelden bij elkaar.
 

IMS heeft als allround leverancier en distributeur van staal, roestvast staal en aluminium voor de renovatiesector en nieuwbouw een lichtgewicht ‘hollow’ inklemsysteem ontwikkeld, dat snel en eenvoudig te monteren is. De doorlopende profielen worden vastgezet met verstelbare moeren, zodat ze op ruwe ondergronden – zoals bij renovatieprojecten – toch waterpas kunnen worden gemonteerd. “Het glas altijd recht,” verzekert productmanager Henri van Driel. “Bovendien wordt het glas zonder wigvormige keggen en rubbers in de profielen geklemd. Keggen kunnen op den duur losraken en rubbers moeten normaliter met regelmaat worden vervangen. De UNIQ-profielen vragen nauwelijks onderhoud. Opdrachtgever en bouwers besparen tijd en geld en architecten krijgen een esthetisch topresultaat.”
De crux van het systeem en z’n glasheldere voordelen zit in het gepatenteerde aluminium inklemsysteem. Van Driel: “Als specialist in aluminium hebben wij dit in huis ontwikkeld. We maken al langere tijd allerlei profielen voor balkonhekwerken, balustrades, leuning- en railingsystemen. Tot volle tevredenheid van partijen, ook van gebruikers. Toch kregen wij feedback over bevestigingssystemen voor glasbalustrades. Daarbij wordt het glas van oudsher met keggen vastgezet. Maar deze kunnen in de loop der tijd omhoog komen door trillingen en/of windbelasting. Dan gaat het glasscherm loszitten en dit levert gevaar op als je het niet tijdig repareert. Onze insteek was om een inklemsysteem te ontwikkelen zonder die wigvormige keggen om het glas te fixeren. Praktisch in montage en stelmogelijkheid. Met minimale afdeklijsten in rvs-look zodat de glasbalustrades esthetisch volledig tot hun recht komen.”
 

 

Praktisch bewijs

“Het UNIQ-inklemsysteem is een voorbeeld van onze vernieuwende producten voor de bouwsector,” stelt Jan Dirk den Hollander, CEO van IMS Nederland. “Onder de bezielende leiding van onze R&D-man Bert Wijbenga komen wij geregeld met spraakmakende producten die bedrijfssectoren écht verder helpen. Wanneer de markt constateert dat het werken met keggen niet ideaal is, dan zoeken wij een oplossing. Dat zijn wij ook aan onze stand verplicht als gerenommeerde naam binnen de aluminium- en staalbranche met ruim 60 jaar kennis en ervaring. Zo’n nieuw inklemsysteem vergt echter de nodige jaren tijd, mede omdat wij het gepatenteerde systeem hebben laten toetsen door verschillende keuringsinstanties in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Als je claimt dat je systeem veiliger is dan ooit, dan wil je dat in onafhankelijk onderzoek bewijzen. Ik denk overigens dat de praktijk het beste bewijs gaat leveren. Dat ons systeem mooier, veiliger, praktischer en onderhoudsarmer is. Eenvoudig de vier meter lange strips bevestigen, recht stellen en je plaatst het glas gegarandeerd exact onder een hoek van 90 graden. En dat glas blijft netjes op z’n plek.”
 

Verschillende projecten in nieuwbouw en renovatie onderstrepen inmiddels de praktische montage. In Weesp worden in twee leegstaande kantoorpanden 61 appartementen gecreëerd, waarbij voor de innovatieve UNIQ-klemprofielen voor de glasbalustraden is gekozen. Van Driel: “In plaats van een V-vorm hebben wij een recht inklemprofiel waarin het glas wordt gefixeerd. Er zijn geen piekspanningen op het glas op plekken met keggen. Afdekstrips in RVS-look erlangs en de balustrade is klaar. We hebben 9 typen inklemprofielen, rekening houdend met lijnlasten van 0,5 tot 3 kN/m. De profielen zijn bijvoorbeeld ook afgestemd op een te renoveren flatgebouw waarbij je de balustrade al naar gelang de situatie op of voorlangs de dragende constructie kunt monteren. Het zijn holle profielen om materiaal en gewicht te beperken, maar ze zijn oersterk door de inwendige constructievorm. De profielen zijn voorts qua design geoptimaliseerd, zodat je feitelijk alleen de strakke glaswand ziet. Geen lelijke rubbers of schroeven.”

Ruimtelijk gevoel

Den Hollander is ervan overtuigd dat deze glasbalustrades voor een fris uiterlijk van veel te renoveren flat- en kantoorgebouwen kunnen zorgen. “Architecten kunnen een fraaie balustrade kiezen, in het besef dat bewoners het soms eng vinden om een volledig glazen balustrade te hebben. Daarom hebben wij een uitgebreid assortiment bijpassende afdekleuningen die het open beeld niet schaden. Ja, men kan natuurlijk kiezen voor vertrouwde traliehekwerken, maar zeg nu zelf: een flatgebouw met glazen balustrades geeft toch een veel ruimtelijker gevoel?”

Eerlijk is eerlijk, een glazen balustrade vergt een hogere investering dan sommige andere hekwerken. Van Driel nuanceert: “Maar die vergen door de veelheid aan profielen, onderhoud, verfwerk en veiligheidscontroles extra kosten bij montage en exploitatie. Glas is een oersterk, onderhoudsarm materiaal. Dat geldt ook voor onze inklemprofielen. Geen rubbers die verdrogen en om de pakweg 10 jaar moeten worden vervangen, geen keggen die omhoog komen, geen gevaar van losse balustrades. Als opdrachtgevers deze aspecten meewegen bij hun keuze voor een balustrade komt de investering in een ander daglicht te staan. Voeg daar de esthetische kwaliteit aan toe en er is een brug geslagen tussen de twee werelden van opdrachtgever en architect.”

IMS toont geïnteresseerden graag de mogelijkheden in de showroom in Zwijndrecht of verschaft voorbeelden van referentieprojecten.

Informatie: www.uniq-balustrades.com