20 voorbeelden van wonen en werken op klein oppervlak

Artikel delen

‘Slim ruimtegebruik, ruimte-innovatie op de vierkante mm’, bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Samensteller Marcel van Mierlo bracht verrassende voorbeelden van muziekstudiootjes, schrijvershuisjes, kunstateliers, praktijkruimtes, studentenhuisvesting en mantelzorgunits samen in tekst en beeld. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-hetzelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving.

Prijs: NU voor 14,95 Incl btw, exclusief verzendkosten (binnen Nederland)
ISBN: 978-90-9029427-8
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina’s: 160
Auteur: Ir. Marcel E. van Mierlo
Druk: eerste druk

Bestel hier                    Preview
Slim ruimtebebruik, ruimte-innovatie op de vierkante mm’, bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak.

Een praktijkruimte of kantoor in de achtertuin, of een aanbouw voor moeder. Wie slim met ruimte wil of moet omgaan vindt veel inspiratie in het boek. Maar compacte woonunits zijn ook een oplossing om snel en goedkoop woonruimte voor studenten te creëren, of huisvesting voor vluchtelingen. De kleine gebouwtjes in het boek tonen welke vernieuwende mogelijkheden er nu al zijn, met veel technische details en met tips voor de lezer. Het zijn geen tekentafelideeën, maar gerealiseerde projecten die een antwoord zijn op actuele maatschappelijke issues.

Ruimte-innovatie op de vierkante mm

Eén hoofdstuk in het boek is gewijd aan de Hubbel van Piet van der Werf en Floris van der Kleij. De Hubbel is een modulair ontworpen huisje van 3×3 m, uit te breiden met steeds 90 cm. Met een bevestigingssysteem van magneten is het interieur volledig naar eigen wens in te richten en eenvoudig te wijzigen. Ook in het boek het strobalenhuis van Jordi Pimas, architect bij Studio 1984. Het huis toont op 15 m2 hoe je met een laag budget en natuurlijke materialen een heel duurzaam gebouwtje kan realiseren zonder technische hoogstandjes.

“Indrukwekkend bestand van mini gebouwtjes en hun kenmerken”

Hubbel: Met een bevestigingssysteem van magneten is het interieur van de Hubbel volledig naar eigen wens in te richten en eenvoudig te wijzigen.

Het voorwoord is van Prof.dr.ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TU/e en voorzitter van de stichting Slimbouwen: “Juist bij kleine bouwsels worden ontwerpers en makers tot het uiterste geprikkeld. Het is daarom dat ik gelukkig word van het werk dat Marcel van Mierlo heeft verricht. Na een gestage zoektocht van jaren heeft hij een indrukwekkend bestand van mini gebouwtjes en hun kenmerken opgebouwd en beschreven.”

Over het boek en de auteur

Door compact te bouwen kan de ruimte in binnensteden optimaal worden benut voor het creëren van woonruimte, daar is de vrije ruimte immers beperkt. De sterk toenemende belangstelling voor compact bouwen vormt de aanleiding voor dit boek dat Marcel van Mierlo samen met de Nederlandse HandelsUitgaven uitgeeft.

In het vakblad BouwTotaal laat Marcel sinds april 2013 in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik zien. Het boek verzamelt de eerste 20 artikelen. In vraaggesprekken met bedenkers, bouwers en bewoners komen ambities, visies, woonwensen en dromen tot leven. Een dichtbebouwd land als Nederland moet verstandig omgaan met de schaarse ruimte. Het boek Slim Ruimtegebruik prikkelt om anders te denken over bouwen, bouwsystemen en bouwmaterialen.