Droombeeld van architect en opdrachtgever is te verwezenlijken

Artikel delen

Architecten willen niets liever dan een maximale visuele verbinding tussen binnen- en buitenruimte van woning en gebouw. Zo creëren zij voor de opdrachtgever dat binnen-buiten-gevoel. Dat kan bij nieuwbouw, maar ook bij bestaande woningen en gebouwen, waarbij de tuin of buitenruimte ‘aan je voeten ligt’. Dan is een glazen pui een verrijking van de woon/gebruiksbeleving. Solarlux heeft daarvoor het extreem transparante schuifsysteem cero als daglichtoplossing. “Ultraslanke profielen en kozijnen zorgen voor maximale transparantie van de elementen. Slechts 34 mm aanzichtsbreedte creëert een symmetrisch en minimalistisch design. En dat met maar liefst 98% glasaandeel.”

Marc Bruinink, productspecialist binnen Solarlux, weet door zijn contacten met architecten dat de wens voor die ultieme binnen-buiten-beleving ruw wordt verstoord op het moment dat er veel dikke profielen rond en in een glaswand of schuifpui zitten. Dan is het vaak ‘net niet’. Geen wow-effect als je binnen staat en naar buiten kijkt, of andersom als het aanzicht van die glaswand niet imponeert. Met cero kunnen wij dat verschil wel maken. Met glasoppervlakten van maximaal 15 m2 in één stuk en met de slanke profielen van 34 mm verwezenlijkt de architect zijn of haar droombeeld. Een optimaal glasaandeel van 98% en de verzonken vloerrails maken dat de grenzen tussen binnen en buiten helemaal verdwijnen.”

Minimalistisch profiel

De ontwikkeling van cero heeft volgens Bruinink voor de nodige uitdagingen gezorgd. “Solarlux is een gerenommeerde fabrikant van glas-vouwwanden en glazen aanbouwen, met ruim 30 jaar ervaring op het gebied van op maat gemaakte oplossingen. Met onze kennis en expertise waren wij ervan overtuigd dat wij een dergelijke glasoplossing met ons kenmerkende kwaliteitsniveau konden ontwikkelen, zonder concessies te doen op esthetisch vlak. Want praat je bijvoorbeeld over glasoppervlakten van 5 meter hoog en 3 meter breed, dan moesten er tussenprofielen in of de zijprofielen werden zo zwaar dat het er niet meer fraai uitziet. Wij wilden absoluut dat minimalistische profiel. Daarin zijn wij geslaagd, waarbij de benodigde constructieve sterkte verdekt in de zijstijlen en bovenrail is weggewerkt. Je ziet alleen die slanke profielen. Daarin onderscheidt cero zich van andere daglichtsystemen. We voldoen met cero aan de vereisten van gerenommeerde testinstituten en in de praktijk bewijst deze daglichtoplossing zich na de introductie inmiddels al in meer dan 25 projecten. Van groot tot klein en van de luxe villa tot het vervangen van oude schuifpuien in jaren ’70 woningen.”

Hoog niveau

“Eerlijk is eerlijk, het is een luxer product in een prijsklasse die je niet kunt en mag vergelijken met een normale schuifpui. Maar het effect is ook heel anders. We bieden de cero met 3-voudig gehard veiligheidsglas met een Uw-waarde van 0,8 W/m²K, geschikt voor passief huizen. Maar als een bestaande woningen overal 2-voudig isolatieglas heeft, dan is onze uitvoering cero 2 met dubbel isolatieglas net zo doeltreffend. En prijstechnisch aantrekkelijker. De isolatie is sowieso van hoog niveau omdat in de doordachte detaillering alle koudebruggen zijn uitgesloten. Het product is getest en gecertificeerd op luchtdoorlatendheid, windlast en slagregendichtheid en voldoet aan de hoogste eisen voor wind- en waterdichtheid.”

Totaaloplossing

“Het is een zeer robuust product,” benadrukt de productspecialist. “Je praat over glasvleugels tot 1000 kilo die je met de hand moeiteloos opzij kunt schuiven. Elektrische hulpaandrijving is overigens ook mogelijk. Wij bieden architecten en aannemers een totaaloplossing, waarbij wij ontwerpuitwerking, engineering en montage verzorgen. In de muren en plafond moet er ruimte zijn om de constructie op te nemen en weg te werken. Dat is in 9 van de 10 gevallen nooit een probleem met spouwmuren en dikkere verdiepingsvloeren. De aannemer zet de stelkozijnen en onze montageploeg kan aan de gang. Heel belangrijk is dat de onderrail 100% waterpas is om de functionaliteit te waarborgen.”

Ontwerpvrijheid

Tot slot wijst Bruinink op de vele uitvoeringsmogelijkheden die het cero daglichtsysteem biedt. “De systeemcomponenten voor schuif-, vast- en hoekelementen zijn nagenoeg onbeperkt te combineren. Het biedt enorme vrijheid voor ontwerpmogelijkheden en de uitvoering. Of je nu een open transparante hoek of een gesloten hoek wilt, je kunt de binnen-buiten-beleving maken zoals je wilt. Of een combinatie met mooie bovenlichten. En altijd met die maximale lichtervaring. Het scheelt nogal of je 8 meter breedte in twee glaspanelen van 4 meter kunt maken of in vier brokjes van 2 meter. Die grootschalige glasoppervlakken met minimalistische profielen, dat is wat architecten naar onze mening willen. Wij kunnen die droombeelden van hen met cero verwezenlijken.”

Foto’s: Daniëlle Malestein