Kansrijk en lucratief antwoord op problematiek asbestdaken

Artikel delen

Vervanging van asbesthoudende daken beheerst het nieuws. De deadline om in 2024 alle daken vrij van asbest te hebben, voert de druk voor eigenaren op. Het voor Nederland nieuwe product Ekhoplex kan die druk verlichten. Want deze kunststof dak- en gevelprofielen kunnen één op één asbesthoudende golfplaten vervangen. Met als extra voordelen dat het gelamineerde kunststof zeer robuust is, een gegarandeerde levensduur van 30 jaar bezit en een aanzicht van geglazuurde dakpannen biedt.

Of het nu die agrariër is met vele duizenden vierkante meters asbesthoudende golfplaten op zijn dak, de woningcorporatie met talrijke schuurtjes met dit type daken of de particulier met dat ene schuurtje in zijn achtertuin, al die daken moeten voor 2024 zijn vervangen. Een onmogelijke opgave, stelt Jan Weijers van Ekhoplex b.v. “Er wordt berekend dat er zo’n kleine 200 miljoen vierkante meter asbestdaken in Nederland liggen, zo’n 80 miljoen bij boeren, 40 miljoen bij woningcorporaties en 60 miljoen bij particulieren. Zelfs als we alle bouwcapaciteit inzetten, halen we die deadline niet. Maar met onze kunststof dakprofielen kunnen asbesthoudende golfplaten wel heel makkelijk en doeltreffend worden vervangen. Het materiaal is superlicht met 4 kilo per m2 en daarom zijn geen extra verstevigingen van de constructie nodig. Bovendien ziet het dak er na de renovatie veel mooier uit, mede dankzij het dakpanprofiel, waarbij de onderzijde glanzend wit is, hetgeen een helder plafond geeft en extra licht in de schuur of loods. Voorts is het materiaal door zijn gladde, dichte oppervlak weinig gevoelig voor aanhechting van vuil en heeft ook nauwelijks last van mosgroei. En dit alles tegen opvallend lage kosten. Ekhoplex is daarom uitermate geschikt in die gevallen waarin het onderdak ongewijzigd gebruikt kan blijven.”

Exclusief voor Benelux

Jan Weijers is samen met Piet Schouwenburg de import van Ekhoplex begonnen. “Wij verbaasden ons erover dat in China en Zuid-Amerika dit type gevel- en dakprofielen van gelamineerd kunststof veelvuldig en naar volle tevredenheid wordt toegepast, maar dat dit materiaal in Europa nog niet bekend is. Daarom is met de Chinese producent afgesproken dat de firma Ekhoplex b.v. het product Ekhoplex op basis van exclusiviteit gaat introduceren in de Benelux en Duitsland. Het gelamineerde PVC bestaat uit drie lagen: een ultra weerbestendige beschermlaag uit Acrylonitrile Styrene Acrylate (ASA), een kern van uPVC en een witte afwerklaag aan de onderkant, eveneens van uPVC. De profielen hebben een dikte van 3,5 mm. De breedte is gestandaardiseerd op 1,05 m en de lengte kan op maat worden geleverd tot 9 meter. Het product is in vele kleuren verkrijgbaar, maar voor de Nederlandse markt zijn standaardmaten op voorraad in de meest gangbare kleuren: leigrijs en steenrood. Alle andere kleuren zijn bestelbaar. Dan is het binnen vier tot zes weken in Nederland.”

De introductie in Nederland heeft alles te maken met de asbestproblematiek op daken. Jan Weijers: “Dit type platen is vanwege uiterlijk en kwaliteit voor vele toepassingen geschikt, zelfs op daken van (huur)woningen, maar ze bieden op dit moment vooral uitkomst voor de vervanging van asbesthoudende golfplaten waar Nederland nog vol mee ligt. Er zijn in wezen slechts een paar alternatieve dakbedekkingen als je kijkt naar het toelaatbare gewicht van de loods- en schuurconstructies. Dat zijn stalen platen of kunststof golfplaten. De eerste zijn aanzienlijk duurder dan ons product en niet beloopbaar, de tweede zijn lang niet zo sterk. Er hoeft maar een bal op het dak te belanden en jongelui klimmen op zo’n dak met risico’s op breuk van de golfplaten. Of bij vandalisme gaat een steen relatief snel door zo’n plaat. Ekhoplex is juist oersterk. Omdat het tevens op lengte tot 9 meter wordt geleverd, kun je ook snel en eenvoudig grote schuurdaken van agrariërs dekken. En voor die reeks schuurtjes achter sociale huurwoningen zijn de platen eenvoudig op maat leverbaar. Voorts zijn er allerhande bijpassende hulpstukken voor een fraaie afwerking, zoals gevelprofielen, onderprofielen en nokstukken.”

Samenwerking

Ekhoplex b.v. werkt samen met asbestsaneerders en dakdekkersbedrijven om dit kansrijke product onder de aandacht te brengen. “Dat zijn de partijen die nu volop met dakensanering bezig zijn. We hebben inmiddels de eerste projecten in Nederland gerealiseerd tot tevredenheid van de uitvoerende bedrijven én de opdrachtgevers. Die laatsten weten niet wat ze zien: buiten een veel mooier dak en binnen een zee van licht. Het zijn de eerste projecten in Nederland, maar we merken dat het aan alle kant beweegt binnen de enorme opgave van asbestsanering. Met dit product kunnen wij efficiënt en betaalbaar aan de slag. En wij leveren uit één hand: ‘asbest eraf, kunststof erop’, een concept dat de klant kan ontzorgen.”

Daarbij geeft Jan Weijers aan dat er regeltechnisch geen belemmeringen zijn. “Het product is in China uitvoerig getest en wordt geproduceerd onder ISO 9001 certificaat. Voor de toepassingen in Benelux en Duitsland hebben wij BDA Dakadvies en KIWA ingeschakeld om de producten te toetsen op alle voor dit product in onze markt relevante producteigenschappen, om zo snel mogelijk tot productcertificatie te komen. Alle lichten staan op groen om deze unieke kunststof profielen toe te passen. We hebben 6000 m2 op voorraad, dus de asbestsanering kan vooruit, hoewel ik besef dat dit ten opzichte van die kleine 200 miljoen m2 misschien vreemd klinkt.”

Particulieren

Omdat particulieren hun daken tot 35 m2 zelf kosteloos kunnen saneren, wordt er voor de doe-het-zelver een speciale website ingericht (asbestvrijwonen.nl). Hier kunnen zij een pasklaar renovatiepakket bestellen en hulp krijgen bij keuze en uitvoering van asbestsanering. Eén en ander sluit aan bij de voorlichting die gemeentes gaan geven over de noodzaak van asbestsanering vóór 2024. De gemeente Utrecht begint voorlichtingsbijeenkomsten in de wijken te organiseren en de provincie Overijssel heeft bijvoorbeeld een prijsvraag uitgeschreven voor het beste asbestsaneringsplan voor particulieren.
Ekhoplex is niet bang voor volgers. “Wij hebben een uniek concept voor eenvoudige oplossingen en er is een grote, acute vraag in Nederland.”

Meer informatie: www.ekhoplex.nl