Mantelzorgwoning op wielen

Artikel delen

Kleine huisjes vormen een serieuze uitdaging voor rolstoelers. Eerst moet je veilig zien binnen te komen. En eenmaal binnen is de manoeuvreerruimte altijd beperkt. Julie Lineberger en Joseph Cincotta hebben de oplossing: de wheel pad. Een mantelzorgwoning op wielen.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Carolyn Bates Photography

Julie Lineberger is voorzitter van Wheel pad L3C. In het verleden oogstte ze veel succes en onderscheidingen met linesync Architecture, een groen en duurzaam bedrijf in het zuiden van Vermont. Architect Joseph Cincotta is sinds 1988 ontwerper van duurzame constructies. Hij is overtuigd dat ‘groen design is geworteld in de soberheid en het gezond verstand van de Amerikanen’. Julie en Joseph hebben samen hun tanden gezet in de ontwikkeling van Wheel pad en het resultaat mag er zijn!

Ontstaan van Wheel pad

Julie vertelt hoe het idee voor de Wheel pad is ontstaan: ‘Riley Poor leerde ik in het zuiden van Vermont kennen toen hij vijf jaar oud was. Al op z’n 21ste was hij een prijswinnende en succesvolle sport cameraman en filmproducent. Maar vier dagen voor zijn 26ste verjaardag gebeurde iets verschrikkelijks: Riley was betrokken bij een zwaar ongeval met als gevolg tetraplegie. Tetraplegie of quadriplegie is een toestand waarbij alle vier de ledematen geheel of gedeeltelijk verlamd zijn. Na maanden van revalidatie verhuisde hij naar Portland, Oregon en aanvaardde een baanaanbod bij Nike, dat hij voorafgaand aan het ongeval al had ontvangen.’
De eerste acht maanden was Riley aangewezen op een hotelkamer, waar hij geïsoleerd raakte. Uiteindelijk werd een toegankelijk appartement gevonden, vanwaar hij plannen kon maken voor een eigen huis. Julie: ‘Het hele proces, vanaf het moment dat Riley gewond raakte, totdat hij in zijn nieuwe huis kon wonen, duurde drie jaar. Stel je voor dat zijn familie destijds de beschikking over een Wheel pad had gehad, 22 vierkante meter toegankelijke ruimte met een slaapkamer, een badkamer, een flexibel bureau en de mogelijkheid voor een verbinding met de hoofdwoning. Dan had hij een veel fijnere revalidatie gehad. Hij had mensen kunnen ontvangen, kunnen mee-eten met familie en die hadden ook nog eens de startzorg kunnen bieden.’

Opgebouwd uit Structural Insulated Panels

Het huisje van 22 m2 is opgebouwd uit Stuctural insulated Panels (SIP) en voorzien van alle gemakken. De installaties zijn allemaal plug en play uitgevoerd. De energie-efficiënte LED binnen- en buitenverlichting en verwarming worden van stroom voorzien door een verlengsnoer vanuit de hoofdwoning. Een tweede verlengsnoer wordt aangesloten op de boiler. En voor het water gebruik je simpelweg een geïsoleerde tuinslang. Toiletafval verdwijnt in een tank, die om de twee maanden moet worden geleegd. Met behulp van een grijs water filter kan het afvoerwater van de wastafel en douche worden gebruikt voor irrigatie van de tuin. ‘Deze Wheel pad is ontwikkeld om te worden verbonden met een bestaande woning en heeft dus nauwelijks off-grid voorzieningen. Uiteraard is een zonnepaneel eenvoudig toe te voegen.’
‘Over domotica denken we nog na’, vervolgt Julie. ‘Alarm, camera’s, automatische lichtschakelaars, remote bediening van de verwarming en al dat soort handige toevoegingen zijn nog niet opgenomen in deze eerste versie van de Wheel pad.’

Afgewerkt met berkenbast en plexiglas

De materialen zijn licht en flexibel om het transport zo gemakkelijk mogelijk te maken en om een persoonlijke en fijne sfeer aan de ruimte te geven. Julie legt uit hoe het werkt: ‘Geëtst plexiglas biedt privacy en zorgt voor een lichte scheiding van de badkamer en woonruimtes. De lichtgewicht golfplaten stralen een moderne esthetiek uit. Berkenbast kunstvormen brengen plezier en karakter in de leefruimte. Een Thinset muur behandeling maakt de ruimte voelbaar en rustiek. Grenen planken zijn zowel aan de buiten- als de binnenzijde bij de afwerking gebruikt om een onderhoudsvrij oppervlak te realiseren.’
De productie van Wheel pad zal ongeveer drie weken in beslag nemen. De installatie duurt minder dan drie dagen. ‘Uiteraard moeten we vooraf beoordelen of graafwerkzaamheden nodig zijn. De Wheel pad moet immers wel aansluiten op de hoogte van de hoofdwoning. Eenmaal verbonden aan de hoofdwoning, zal een hellingbaan worden geïnstalleerd voor de toegang van de buitendeur.’

Geen vergunning nodig

Een Wheel pad staat op een chassis met wielen. Net als een camper op een oprit, is het niet nodig om rekening te houden met bestemmingsplannen, wetten of bouwvergunningen in de meeste gebieden in Amerika. ‘Als men kiest voor een permanente Wheel pad, zal je een vergunning nodig hebben om een fundering te plaatsen.’
Op dit moment is er een Wheelpad, in Wilmington. Julie besluit: ‘De bouw van dit Norwich Model begon april 2016. Dit huisje wordt voor 1,5 jaar gedoneerd aan een gezin terwijl wij het onderzoek en de ontwikkeling vol ambitie voort zetten.’

Wat kunnen we leren van Julie Lineberger en Joseph Cincotta??

Groot verdriet kan soms leiden tot iets moois. Riley Poor had maar armoedige huisvesting toen hij, na een zwaar ongeval, moest revalideren. Julie en Joseph vonden dat dat veel beter kon en moest. Ze ontwikkelden en bouwden een revalidatiehuisje op wielen dat je koppelt aan de hoofdwoning. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers en voorzien van alle gemakken. Als je zo tegen problemen aankijkt en ze aanpakt, dan gaat er een wereld aan innovatie open. Innovatie gedreven door vette pech.