Multitouch tafel in de bouwkeet

Artikel delen

De uitvoerder staat met de projectleider, constructeur en onderaannemer bij een grote tafel in de bouwkeet. Nergens zijn stapels bouwtekeningen te bekennen en de bouwpartners beroeren frequent met hun vingers het grote glazen scherm in de tafel. Als op een smartphone worden tekeningen uitgezoomd en worden 3D-objecten gekanteld en even in de hoek geparkeerd. Toekomstmuziek? BouwTotaal bezocht bij de gemeente Amsterdam het Ingenieursbureau en nam plaats aan de digitale tafel.

Tekst: ing. Frank de Groot

Daar staat hij dan: een zwaar ogende tafel met 85 inch 4K Ultra HD scherm (1,90 x 2,16 meter). Diverse medewerkers van het Ingenieursbureau (IB) verdringen zich rond deze noviteit. Ogenschijnlijk probleemloos bewegen meerdere mensen tegelijk hun vingers over het scherm, zonder dat het systeem ‘overstuur’ raakt. “Weet je wat ons record is? Met 102 vingers tegelijk op het scherm en nog bleef alles werken”, lacht Jurjen Sytsma, ICT specialist bij Collabo. Niet dat het een werkbare situatie oplevert, maar het geeft wel aan dat de mogelijkheden bijna onbegrensd zijn.

De nieuwe multitouch tafel staat er net een dag, dus even uitproberen. Linksvoor Collabo-directeur Johan Teunissen, met naast hem Flip Rosdorff, medewerker beleidsrealisatie van het IB. Aan de andere zijde twee medewerkers van het IB.

De ‘Collabo Touch multitouch tafel’ is ontwikkeld door Collabo: een creatieve ontwikkelaar van digitale oplossingen voor bedrijven. Denk aan complexe websites, communicatieplatforms en sinds enige tijd dus ook multitouch tafels. Deze tafels staan al in diverse musea en bibliotheken en in de publieke ruimte van het stadsarchief van Amsterdam, maar de toepassing in een technische omgeving is nieuw . “We hebben hier gisteren een tweede tafel geïnstalleerd: die is iets compacter en kan bovendien verticaal worden gezet”, zegt Collabo-directeur Johan Teunissen. “Dit eerste type is zo groot, dat je bijna niet bij de andere zijde kan komen. Vandaar dat de nieuwe versie een scherm heeft van 65 inch.”

Oorsprong

Het ‘oude’ scherm meet 85 inch. Jurjen Sytsma (met pet) laat de mogelijkheden zien.

Een paar jaar geleden stond Collabo met de multitouch tafel op het jaarcongres van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland. Daar liepen ook Flip Rosdorff, medewerker beleidsrealisatie van het IB en Theo Kremer, archivaris Stadsarchief Amsterdam, samen rond: “Wij zochten al langer naar een papierloze manier om onze tekeningen en andere archiefstukken te ontsluiten. Eén keer per week moeten we tekeningen laten plotten op A0 formaat ten behoeve van kabels en leidingen en andere vergaderingen. Als je de plotkosten en manuren optelt, ben je zo maar 6.000 tot 7.000 euro kosten per vergadering kwijt! Dat moest toch anders kunnen, dachten we. En toen zagen we de multitouch tafel.”

 

Uitwerking

De multitouch tafel die ontwikkeld is voor de bibliotheken is niet geschikt voor het uitzoomen van A0 tekeningen tot detailniveau. Daartoe is de resolutie te laag. “Maar de huidige generatie 4K Ultra HD schermen heeft wel voldoende resolutie”, vertelt Jurjen Sytsma. “We kwamen al snel bij een 85 inch Samsung scherm uit. Tweede uitdaging was het ontwikkelen van een geschikte applicatie voor het tonen en bewerken van 2D en 3D CAD-tekeningen. De applicatie moet ook in staat zijn snel te reageren op touch. En je moet de multitouch tafel eenvoudig kunnen aansluiten op je netwerk.”

Het resultaat

Het resultaat van alle noeste arbeid in de pilot staat op de derde verdieping van het IB. En een verdieping lager zelfs de nieuwste versie. Een multitouch tafel met 65 inch NEC-scherm, die elektrisch in hoogte verstelbaar is, maar zelfs in verticale stand gedraaid (gekanteld) kan worden. Handig voor presentaties en dergelijke. Ook is de weerspiegeling van omgevingslicht in de nieuwe versie tot een minimum gereduceerd.

Meerdere personen kunnen moeiteloos tegelijkertijd op het scherm.

De tafel is Windows-gestuurd met een IB PC en daardoor eenvoudig op het netwerk aan te sluiten. Even een usb-stick inpluggen kan ook. De resolutie is verbluffend. Een klein stipje midden op het ‘tafelblad’ wordt door Jurjen Sytsma met twee vingers uitgezoomd tot een haarscherpe 3D wapeningstekening. Met een soepele vingerbeweging bekijken we de voor-, achter-, zij- en onderkant van een gewapende betonconstructie. “Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden. Nou, dat geldt vooral voor dergelijke complexe wapeningsmodellen”, zegt Teunissen.

Binnen no-time staan er wel tien mensen van het IB rond de tafel. Niet iedereen blijkt volledig op de hoogte van alle mogelijkheden. “Mooi hoor, maar is dit niet zonde van het geld?”, zegt iemand tegen Flip Rosdorff. Wanneer hij de besparing op de plotkosten en uren hoort en de mogelijkheden ziet, is hij snel overtuigd. Een andere collega vertelt dat hij recentelijk met een beton- en staalconstructeur rond het scherm heeft gestaan om ontwerptekeningen van een nieuwbouwproject te bekijken: wordt het een hoofddraagconstructie van beton of staal? “Na een uur waren we er uit: het wordt beton. Je krijgt gewoon veel meer inzicht in de constructies.”
De multitouch tafel biedt ook een groot voordeel bij het bekijken van de ondergrondse infrastructuur in Amsterdam. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat de ondergrond van Amsterdam een spaghetti van leidingen en kabels is. Rosdorff: “Als er nu ergens gegraven moet worden, kijken we eerst driedimensionaal in de ondergrond. Dan zie je direct wat de risico’s zijn op graafschade. Je kunt met een heel team van kabel- en leidingbeheerders rond de tafel staan en opmerkingen maken en vastleggen in een pdf. Dat is echt ideaal en sterk kostenbesparend.”

In de bouwkeet

De volgende stap is wat Collabo betreft de bouwkeet: “De 65 inch multitouch tafel weegt circa 180 kg en is verrijdbaar. Die kun je dus zo de bouwkeet in rijden. Of je plaatst een standaard container, waarin alle apparatuur al staat opgesteld”, aldus Teunissen. Een kleiner formaat is ook mogelijk. Maar dan geldt wel: hoe kleiner, hoe minder het overzicht wordt. “Ik zou graag met een aannemer een pilot willen doen. Belangstellenden kunnen zich bij me melden. Oh ja, en je mag er koffie overheen knoeien. Daar is de tafel ook tegen bestand.”

Informatie: www.collabotouch.nl