Energie uit een glazen bouwsteen

Artikel delen

Onderzoekers verbonden aan de University of Exeter hebben een glazen bouwsteen ontwikkeld die zonlicht om kan zetten in elektriciteit. De transparante blokken hebben de naam Solar Squared meegekregen.

De glazen bouwstenen bevatten meerdere optische elementen die inkomend zonlicht naar een individuele zonnecel toe stralen. Ieder blok heeft meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. De blokken zijn ook aan elkaar te koppelen, met als doel een grid of batterij van een huis op te laden met schone energie.

Foto: Build Solar

“Het modulaire ontwerp is geheel schaalbaar en is architecturaal naadloos te integreren,” aldus het persbericht van Exeter. Bijkomend voordeel van het glazen bouwmateriaal is dat het zonlicht direct doorschijnt in het gebouw. Daarnaast zorgen ze volgens de onderzoekers voor een goede thermische isolatie. De blokken zijn straks leverbaar in diverse tinten.

De technologie wordt ontwikkeld door een spinoff-bedrijf genaamd Build Solar, dat momenteel op zoek is naar testlocaties en investeerders. Het bedrijf is opgestart door een aantal onderzoekers van de Exeter University onder leiding van Dr. Hasan Baig en Professor Tapas Mallick, die samen leidend zijn in zonne-energie en duurzame energieopwekking. Ze werken samen met Glass Block Technology Limited, die al jaren glazen blokken produceren in allerlei variaties. De verwachting is dat, met voldoende investering, het product ergens volgend jaar kan worden geïntroduceerd.