fbpx

Hoger woongenot en lagere energierekening

Artikel delen

Drie vliegen in één klap; dat is volgens accountmanager André Jansen het resultaat van het installeren van Solarlux glazen vouwwanden in te renoveren (flat)gebouwen. “Bij projecten in Gorinchem en Antwerpen bijvoorbeeld zijn balkons dichtgezet met een vouwwand. Dit zorgt voor tientallen procenten energiebesparing dankzij de extra isolerende gevel. En bewoners kunnen nu bijna het gehele jaar het balkon gebruiken, wat voor weertype dan ook. Een enorme boost voor het woongenot. Mede omdat je tevens het geluid van buitenaf beteugelt. Een stapeling van voordelen.”

Uit onderzoek blijkt dat balkons over het jaar gemeten relatief weinig dagen kunnen worden gebruikt. “Tot pakweg 60-70% van de tijd worden balkons gemeden door bewoners, omdat het regent, je eraf waait of het te koud is. Tja, dan wordt zo’n balkon een dure betonplaat aan de woning. Daarom is het zeer verstandig om bij een renovatie van woningen of appartementencomplexen een extra stap te zetten en aanwezige balkons tot bruikbare buitenruimtes om te toveren.”

Buitenruimte wordt leefruimte

Jansen wijst op de grote aandacht die er vandaag de dag is voor extra buitenruimte in de vorm van balkons en loggia’s. “Bij veel renovatieprojecten worden bestaande balkons vergroot. Ik ken situaties van nieuwe balkons van 6 bij 4 meter in plaats van het strookje van 1,20 meter; liefst 24 m2 nieuwe buitenruimte. Maar kunnen de bewoners er ook zitten in voor- en najaar en op zonnige winterdagen? Dan praat je over bijna driekwart jaar dat balkons leeg zijn. Daarnaast zijn er nog de flats uit de jaren zestig/zeventig waarvan de balkons nu constructief worden onderzocht. Kostbare ingrepen zijn nodig voor versterking, maar de ultieme oplossing om er meteen verblijfsruimte van te maken, daar hoor je nog niemand over. Positief is dat er steeds meer belang wordt gehecht aan de buitenruimte. Dat ondersteunen wij van harte, want er is zoveel meer mogelijk met de buitenruimte van woningen en gebouwen door delen van die buitenruimte af te schermen en te veranderen in een leefruimte.”

Met Solarlux vouwwanden kan bijvoorbeeld een perfecte balkonbeglazing worden verwezenlijkt. Zowel voor inpandige als uitkragende balkons, getuige succesvolle renovatieprojecten in Antwerpen en Gorinchem, maar ook bij nieuwbouwprojecten. Jansen beschrijft het project in de wijk Luchtbal in Antwerpen, waar Solarlux de inpandige balkons van zes torenflats ‘Venezuela’ voorziet van glazen vouwwanden. “Deze torens zijn gebouwd in de jaren zestig en vormen nu een iconisch beeld van de ‘modernistische stad’ met uitgestrekte groenzones en eigen voorzieningen. De sociale huurappartementen bezitten kenmerkende, gevelbrede inpandige balkons aan de oost- en westzijde. Sinds 2013 is voor de torens een ingrijpende renovatie aan de gang en de eerste torens zijn inmiddels gerenoveerd. Opdrachtgever Woonhaven Antwerpen, POLO Architects en bewoners hebben tot nu toe zeer positief gereageerd op de praktische, energiezuinige en esthetische oplossing van onze vouwwanden.”

Verbeteren isolatie

Voor Solarlux was de uitdaging bij dit project om samen met de architect mee te denken over het isolatievraagstuk omtrent de gevel en balkons. Er is gekozen voor type SL35 als extra isolatiebuffer van de primaire gevel. Deze aluminium vouwwand zorgt voor een flexibele schil tussen binnen en buiten, zodat de bewoners het balkon bij geopende vouwwanden kunnen gebruiken als buitenruimte. Als de vouwwanden gesloten zijn, is het balkon als het ware een serre, waarbij het vele glas zorgt voor natuurlijke warmte en daglichttoetreding. Deze vorm van isolatie levert een besparing van energiekosten op. Jansen: “Dan praat je over een aanzienlijke daling van het gasverbruik, een besparing tot wel 30%! De oplossing betekent vooral extra wooncomfort voor de bewoners omdat het balkon het hele jaar door gebruikt kan worden.”
Wel bleek ook bij dit project dat maatwerkoplossingen veelal noodzakelijk zijn. Jansen legt uit: “We ontwikkelen, ontwerpen, produceren zelf. Alles in één hand, van ontwerp tot het laatste schroefje. Bij zo’n renovatieproject meten we alles met laser in. Dan blijkt dat bouwdelen zijn doorgezakt en tot maatverschillen van meer dan 100 mm leiden. Dan moet je met uitgekiende detailleringen komen. Uiteraard wil je vanuit het assortiment standaard profielen werken, maar we kunnen daarop voortborduren zodat maatwerkconstructies voor veeleisende renovatieprojecten relatief eenvoudig mogelijk zijn. Bij nieuwbouw ligt het allemaal nog makkelijker.”

Actieve gevel

Het principe van een actieve gevel wordt net als in België ook in Nederland steeds meer toegepast. Jansen besluit: “Solarlux heeft al jarenlang ervaring met de zogenaamde tweede huid-gevel. Het eigen kantoorgebouw is samen met de TU Delft ontworpen volgens dit principe. Met de focus op duurzame gebouwen hebben dit soort gevels grote voordelen. Naast comfortverhoging en energiebesparing heeft de actieve gevel ook een geluidswerende functie, ventilatiemogelijkheden en is minder onderhoud nodig. Een oud gebouw kan zo met Solarlux vouwwanden en balkonbeglazing in een geheel nieuw jasje worden gestoken.”

Informatie: André Jansen, telefoon 06-53714894 en www.solarlux.nl

Andere inzichten

Solarlux is specialist in glazen vouwwanden. De basis is geïsoleerd aluminium profielen met isolatiehardglas. André Jansen: “Eigen producten, systemen en detailoplossingen, zoals het netjes wegwerken van de hemelwaterafvoer. Of oplossingen als er specifieke eisen ten aanzien van de windlast gelden. Bewoners kunnen bij zo’n hoge windlast nauwelijks buiten zitten, totdat je met een maatwerkconstructie esthetisch prachtige vouwwanden plaatst. In samenspraak met de opdrachtgevers en architecten kun je de uitstraling helemaal naar je hand zetten. Ook qua composities van materialen als aluminium, glas, hout, staal krijgt de gevel een fris gezicht. Ik nodig belangstellenden uit om een afspraak te maken, want het blijkt dat in overleg met ons en een kijkje in de showroom met regelmaat andere inzichten over de renovatie van appartementen met balkons ontstaan. Nieuw inzichten die isolatie, geluid én wooncomfort een stap verder brengen.”

Solarlux
www.solarlux.nl