Den Haag Update

Actueel
Artikel delen

Milieuprestatie

Op 1 januari 2018 is het zover: dan gaat er een grenswaarde gelden voor de milieuprestatieberekening. Tot nu toe moest u alleen een berekening meesturen met de aanvraag omgevingsvergunning. Daarmee toont u dan aan dat u in ieder geval heeft nagedacht over de milieuprestatie en u er zelfs mee aan het rekenen bent geslagen. Dat er vervolgens uitkomt dat u een uiterst milieuvervuilend gebouw gaat neerzetten, kan u hooguit op een berisping van Bouw- en Woningtoezicht komen te staan. Althans; als ze al tijd hebben om naar uw berekening te kijken. Ik hoor dat het controleren van die berekening een lage prioriteit heeft bij de gemeenten.

Maar goed, dat gaat vanaf 1 januari 2018 dus veranderen. U moet dan aan een grenswaarde voldoen: 1,0. Dit is eigenlijk een schaduwprijs in €/(m2BVO.jr). Maar ja, wat is nu 1 euro per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar, zal de argeloze opdrachtgever denken. Ik heb een woning van 100 vierkante meter, dus dat is slechts 100 euro! Om die weinig motiverende gedachte te voorkomen hebben de wijze heren toch maar besloten de eenheid eraf te laten. Het is dus gewoon: 1,0.

Ga ik 1,0 dan wel halen, zult u denken? Nou, u moet het wel erg bont maken, wilt u die waarde niet halen. Sterker nog: u mag zeker tot 1 juli 2018 zelfs nog 0,4 van uw milieuprestatie afhalen. Nou, dat haalt u zelfs nog met een kolenhok van asbest. Bij wijze van spreken dan. Gek genoeg geldt hier niet ‘the sky is the limit’. Wanneer u namelijk een energieleverende woning bouwt, volgepropt met PV-panelen en isolatie, dan kan het zomaar zijn dat u de 1,0 niet haalt! De materialen waaruit zonnepanelen zijn opgebouwd zijn namelijk erg milieubelastend in vergelijking tot bijvoorbeeld een gemetselde buitengevel. En dikkere isolatielagen zorgen voor meer milieubelasting door toename van het materiaalgebruik. Natuurlijk, ze zorgen ook voor minder ruimteverwarming, dus CO2-uitstoot. Maar voor isolatie geldt de wet van de verminderde meeropbrengst: elke centimeter meer isolatiemateriaal levert in absolute zin steeds minder energiebesparing op. Daar zult u dus wel op moeten letten!

Voorlopig zijn er echter geen problemen te verwachten met de nieuwe grenswaarde. Maar in de toekomst zal de waarde verder worden aangescherpt. Het is raadzaam u voor te bereiden op een verdere verlaging van de grenswaarde. Dan komt u in de toekomst niet voor verrassingen te staan!

Frank de Groot