Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Het regeerakkoord: alles wat je moet weten!

Fiscale ambitie, dat spreekt uit het Regeerakkoord van Rutte III. De formatie heeft een aantal interessante plannen opgeleverd en er wordt hier en daar zelfs serieus hervormd. Verschillen in fiscale behandeling worden verkleind, (meer) werken wordt lonender, vervuiling krijgt een hogere prijs, belastingontwijking wordt aangepakt en het fiscaal vestigingsklimaat wordt verbeterd voor die bedrijven die hier ook daadwerkelijk economische activiteiten en banen opleveren. De bedoeling is dat de meeste wijzigingen ingaan per 2019.

Lager toptarief inkomstenbelasting

Ook al komt er geen grote belastingherziening zoals in 2001, toch gaat er wel veel veranderen. Vanaf 1 januari 2019 hebben we een ‘sociale vlaktaks’ met twee tarieven. Tot een inkomen in Box 1 van 68.600 betaal je in 2019 een tarief van 36,93% en daarboven 49,5%. Het toptarief van 52% gaat dus omlaag. Deze percentages zijn inclusief premies volksverzekeringen.

Zelfstandigenaftrek minder waard

Ben je ondernemer met een inkomen in Box 1 boven de € 68.600, dan is er ook een nadeel. De zelfstandigenaftrek wordt voor jou minder waard. Aftrekposten in de inkomstenbelasting mogen uiteindelijk alleen tegen het tarief in de eerste schijf (36,93%) worden afgetrokken. Hier wordt in een aantal jaren naar toegewerkt, waarbij het aftrektarief steeds met 3% per jaar wordt verminderd.

BV betaalt minder vennootschapsbelasting

Nederland moet mee in de internationale trend van verlaging van de vennootschapsbelasting. Als MKB-ondernemer profiteer je daarvan mee. Vanaf 2020 gaat het vennootschapsbelastingtarief stapsgewijs omlaag (zie onderstaand schema).

Ter vergelijking: de BV betaalt nu 20% vennootschapsbelasting tot een winst van € 200.000 en daarboven 25%. Overigens gaat de eerder voorgenomen verlenging van de eerste schijf niet door.

DGA betaalt meer belasting over winst uit zijn aandelen

Dividend uit en verkoopwinst op aandelen in de BV worden vanaf 2020 hoger belast. Nu betaal je hierover 25% belasting. Het tarief in Box 2 gaat in 2020 naar 27,3% en in 2021 naar 28,5%. De regering wil hiermee voorkomen dat de BV voor te veel ondernemers aantrekkelijk wordt. Als dit doorgaat is een dividenduitdeling nu (veel) goedkoper dan in 2020 en later. Bij een dividend van 100.000 euro is je besparing € 2.300 (ten opzichte van 2020) en € 3.500 (ten opzichte van 2021). Het loont dus de moeite dit plan van de nieuwe regering goed te blijven volgen.

Geen dividendbelasting meer

Ten slotte is er nog een nu al omstreden maatregel aangekondigd: de dividendbelasting wordt afgeschaft. In binnenlandse verhoudingen levert dit slechts minder administratieve rompslomp op en leidt het niet tot belastingbesparing. Maar voor buitenlandse aandeelhouders ligt dat anders. Zij (volgens velen vooral de multinationals) ervaren gezamenlijk een voordeel van 1,4 miljard. In zoverre is het niet verwonderlijk dat juist deze maatregel politiek gevoelig ligt.

Tenslotte

Uiteraard is het belangrijk op de hoogte te zijn van alle veranderingen. Ik ben hiervoor slechts ingegaan op enkele daarvan. Maar er is meer, veel meer. Voor een volledig overzicht verwijs ik daarom naar onze site waar je in één oogopslag kunt zien welke wijzigingen er gaan komen.

author avatar
Frank Kerkhof

Frank Kerkhof