Project in beeld

Actueel
Artikel delen

WTC Utrecht; bouwen op een postzegel

Bij het Jaarbeursplein in Utrecht bouwt BAM Bouw & Techniek B.V.- Projecten het imposante World Trade Center (WTC). Het 19 verdiepingen tellende bedrijfsverzamel- gebouw heeft een hoogte van 70 meter en een vloeroppervlakte van ca. 32.000 m2. Op de onderste verdiepingen komen voorzieningen zoals een grand café, winkels en een stijlvol restaurant. De 4e t/m 18e verdieping bieden ruimte aan kantoorruimtes in flexibele afmetingen. Wij spraken met werkorganisator David Schut en uitvoerder Brett van Dalen.

Artist impression WTC.

David Schut: ”Het gebouw bestaat uit drie kernen. De verbinding tussen de kernen en de vloeren wordt gemaakt met het Hakron Konnektie- systeem. Zowel aan de binnen- als buitenzijde van de kernen zijn Konnektie-ankers PSA (enkele bus) of PSAD (dubbele bus) geplaatst. In de vloeren bevinden zich de Konnektie-einden TSE.

30.000 stekankers en -einden

De kernen lopen 4 verdiepingen voor op de vloe- ren. Per verdieping worden er circa 800 ankers en 800 einden gebruikt. Totaal zo’n 30.000 in het hele WTC-gebouw. Een ink deel hiervan wordt vooraf op maat geknipt of gebogen door Hakron.” Ook zijn ruim 3.000 meter Comax-stekkenbakken gebruikt bij de drie kernen. Brett van Dalen: “In de buitenzijde vooral in de onderkant en in de bin- nenzijde zowel aan de boven- als onderkant van de kern. Tot ø12 hebben de Comax-stekkenbakken vanwege het snelle verwerken onze voorkeur. Bij grotere diameters, tot wel ø40 is hier toegepast, werken wij met het Konnektie-systeem.“

Links: Konnektie-ankers PSA in kern. Rechts: Konnektie-einden TSE in vloer bij kern.

Gesorteerde aanlevering

David Schut: ”Midden in Utrecht bouw je op een postzegel. Hakron levert daarom meestal met eigen vervoer en de producten worden gesorteerd per verdieping en per kern aangeleverd. Die materialen hijsen we meteen naar boven en dat scheelt ons schaarse opslagruimte op de grond.”

Curing Compound

Links Brett van Dalen en rechts David Schut.

Brett van Dalen: “Er zijn op dit werk nog veel meer Hakron-producten gebruikt. Denk aan dekkingsafstandhouders zoals betonribben in de vloeren, Knack spijkerplaten voor het plaatsen op de bekisting en Curing Compound bij de vloeren. Voor wat betreft het laatstgenoemde: aangezien we gelijktijdig met de gevel bezig zijn, is de traditionele methode (water sproeien met een tuinslang) niet wenselijk. De gevel zou dan onder het cementwater komen te zitten. Door voor Curing Compound van Hakron te kiezen wordt snelle uitdroging van het gestorte betonvoorkomen en blijven de gevels schoon. Overigens ook via BAM materieel worden op dit werk Hakron-producten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de klimconussen bij de klimbekisting.” Het WTC biedt aan de toekomstige huurders maximale exibiliteit en zelfstandige units met ieder een eigen voordeur. Professioneel, representatief en strategisch gele- gen op een zeer centrale locatie van Nederland.

Bron: Hakroniek 2017-1, Hakron Nunspeet B.V.

BouwTotaal