fbpx

80% kantoren beschikt nog niet over juiste energielabel

Artikel delen

Vanaf 1 januari 2023 mogen kantoren met een energielabel D of lager niet langer gebruikt worden. De eigenaar mag zo’n pand niet meer verhuren en verliest dus huurinkomsten. Ook mogen huurders niet in het pand blijven zitten en moeten verhuizen naar een ander kantoorpand, dat wel voldoet aan de label-C-verplichting. Volgens bouwonderneming Heembouw is het bewustzijn in de kantorenmarkt over deze dreigende vooruitzichten nog ver onder de maat.

“Wanneer het nu 2023 zou zijn, zou 80% van de kantoren in Nederland niet meer gebruikt mogen worden”, zegt Durk van Loon, commercieel directeur van Heembouw. “Al die kantoren voldoen nu nog niet. De verhuurders lijken de noodzakelijke verduurzaming voor zich uit te schuiven, of zijn zich nog amper bewust van hun verplichtingen. De huurders zijn in de meeste gevallen helemaal onwetend of zien het als een probleem van de verhuurder. Terwijl het straks toch ook echt hun probleem is.”
Van Loon adviseert huurders dan ook om niet passief af te wachten, maar na te vragen hoe het er met hun kantoor voor staat. Ook verhuurders die denken dat ze nog alle tijd hebben, omdat de wettelijke deadline tenslotte nog een paar jaar weg is, dienen volgens hem in te zien dat de urgentie groter is dan ze denken. “Wanneer al die gebouweigenaren tot het laatste moment wachten met het nemen van de nodige maatregelen, komt de bouw eenvoudigweg handen te kort om dat allemaal zo snel te realiseren. Grote kans dat die combinatie van schaarste en tijdsdruk ook de kosten omhoog jaagt. Alle reden dus om nu al actie te ondernemen.”

Rekentool voor verduurzaming

Om gebouweigenaren snel een eerste indruk te kunnen geven van die kosten, ontwikkelde Heembouw een QuickScan die op basis van minimale gebouwinformatie een ruwe, maar realistische kostenindicatie genereert. Tjeerd van der Ploeg, adviseur verduurzaming kantoren bij Heembouw en ontwikkelaar van deze rekentool: “Om te kunnen bepalen wat er nodig is voor de verduurzaming van een gebouw naar een hoger label, hebben we eigenlijk allerlei technische specificaties nodig. De meeste gebouweigenaren hebben dat allemaal niet paraat. Onze QuikScan beschikt over een goedgevulde database, gebaseerd op ruim 100 van onze praktijkcases. Hierdoor hoef je nog maar een paar gegevens in te vullen: adres, bouwjaar, aantal vierkante meters en aantal verdiepingen. De QuickScan heeft daaraan voldoende om te kunnen bepalen welke maatregelen nodig zijn om tot energielabel C te komen.“

Vooral het bouwjaar geeft veel informatie. Van der Ploeg: ”Voor een kantoorgebouw uit de jaren ’60 zijn de maatregelen en de bijbehorende investering bijvoorbeeld veel ingrijpender dan voor een gebouw uit de jaren ’90. Daardoor kunnen de kosten wel variëren van € 17,- tot € 180,- per vierkante meter. Bij de berekening kiest de tool uit 20 mogelijke maatregelen de totaaloplossing met de beste prijs-kwaliteit verhouding voor het betreffende gebouw.”

Kosten in de praktijk

Wat de vereiste budgetten betreft, heeft de markt een neiging tot onderschatting volgens Van der Ploeg. “Er zijn op dit moment meer tools op de markt met behulp waarvan duurzaamheidsberekeningen gemaakt kunnen worden. Veel daarvan schatten naar onze overtuiging de kosten te laag in. De oorzaak daarvan schuilt erin dat zij met theoretische oplossingen rekenen, die in de praktijk veelal niet uitvoerbaar zijn. Onze QuikScan bepaalt daarom de kosten op basis van projecten met vergelijkbare kenmerken (zoals bouwjaar en technische opbouw). Ook nemen we onze praktijkervaring mee bij het bepalen van maatregelen. Bijvoorbeeld bij het toepassen van LED-verlichting. Alleen de lichtbron vervangen zou op dit moment het goedkoopst zijn, maar in werkelijkheid is de meest duurzame en op lange termijn goedkoopste oplossing het vervangen van het gehele armatuur. Ook betekent dit dat we bijvoorbeeld uitgaan van binnenisolatie met een voorzetwand, omdat we weten dat spouwmuurisolatie in de praktijk vaak niet mogelijk is.”