fbpx

Makita innoveert met automatisch startende accu stofzuigers

Artikel delen

Nu er steeds meer overgestapt wordt van 230 Volt naar 18 Volt of 2x 18 Volt konden accu stofzuigers niet achterblijven. Makita gaat daarbij nog een stap verder: draadloze communicatie tussen haar accumachines en een accustofzuiger. Met behulp van AWS, een op Bluetooth gebaseerde techniek. Volledig snoerloos én stofvrij werken is nog makkelijker geworden.

Auto-start Wireless System en automatische snelheidscontrole

Het tegelijk starten van machine en stofzuiger was al lang opgelost bij gesnoerde combinaties. In de praktijk bleek dat bij gebruik van accumachines het aanzetten van de stofzuiger vaak vergeten werd. Met de bluetooth connectie van AWS is dat probleem opgelost. Met de introductie van de AWS 2x18V stofzuiger DVC864 komt ook het stofzuigersnoer te vervallen. Dit zorgt voor meer veiligheid op de bouwplaats. De nieuwe accuzuiger van Makita heeft een D-label van TNO gekregen, dat kan alleen bij voldoende zuigkracht. Er mag met alle houtsoorten verantwoord gewerkt worden en tot 16 mm boren in beton en kalkzandsteen.

Machines met AWS worden stap voor stap geïntroduceerd. Makita startte in december met de 2x18V invalcirkelzaag (DSP601). In januari 2018 komen daar de 18V 125 mm haakse slijpers (DGA512/DGA514) en 2x18V 260 mm radiaal afkortzaag (DLS111) bij. Later in 2018 volgt de 2x18V 40 mm combihamer (DHR400). Allemaal uitgerust met AWS. En allemaal uitgerust met Automatic torque Drive-Technologie (ADT), die elektronisch de toeren en het koppel aanpast. Deze sturing behoudt bij weerstand de constante snelheid om soepel en efficiënt te kunnen blijven zagen, slijpen of boren. Ofwel automatische snelheidscontrole voor behoud van kracht.

Eindgebruiker enthousiast

Erwin Coolen van Bouwbedrijf Teng Wijen was een van de eersten die de combinatie kon testen. Zijn mening: “Het is eigenlijk makkelijker dan met 230V werken. Je haalt ‘m uit de bus, zet ‘m neer, koppelt ‘m en je bent aan het zagen. En met stroom moet je een kabeltje uitrollen, zorgen dat je een stroompunt hebt en dat is hierbij niet. Ik kan hier sneller mee werken”. Erwin had over de invalzaag eerst zijn twijfels, en dat is omgeslagen in enthousiasme: “Mij viel meteen op dat ie licht in gebruik is en dat je makkelijk wegzaagt. Dat je niet hoeft te letten op waar je kabel is. Ik dacht dat ik steeds aan het lopen zou zijn om de accu’s te vervangen, maar dat viel me reuze mee. Ik ben de hele ochtend al aan het zagen en zuigen met twee keer twee accu’s en ze zijn nog steeds niet leeg. Dat is perfect.”

Meer informatie over de AWS-techniek vind je op website: http://www.makita.nl/aws