fbpx

Struinen over BATIMAT 2017

Artikel delen

BouwTotaal bezocht de internationaal toonaangevende bouwbeurs BATIMAT 2017 in Parijs. Uw hoofdredacteur struinde twee dagen over de enorme beursvloer met circa 2.500 exposanten. Een indrukwekkende diversiteit aan producten en diensten was te zien van 6 t/m 10 november 2017. Opvallend: Nederland heeft een grote voorsprong op het gebied van industrieel bouwen.

Tekst: Ing. Frank de Groot

De vakbeurs BATIMAT is onderdeel van ‘Le Mondial du Bâtiment’, dat uit drie beurzen bestaat: een bouwvakbeurs, installatievakbeurs en een sanitaire vakbeurs. Deze vakbeurzen zijn aan elkaar gekoppeld en hebben ook een open verbinding. Veruit het grootste deel wordt opgeslokt door de vakbeurs BATIMAT met bouwtechnische producten, systemen en diensten voor interieur, exterieur, ontwerp, uitvoering, beheer en sloop. Ook treffen we hier automatisering, materieel, hulpmaterieel (zoals steigers en rolsteigers), gereedschappen en machines voor machinale bewerking van materialen (hout, staal, kunststof, et cetera) aan.

IDÉOBAIN betreft de beurs voor sanitaire producten. INTERCLIMA+ELEC (ook de Fransen schrijven graag alles met hoofdletters) is tot slot de installatievakbeurs met exposanten op het gebied van HVAC (verwarming, ventilatie, airconditioning) en elektrotechniek.

De ingangen van IDÉOBAIN en INTERCLIMA+ELEC liggen ook aan het grote entreeplein.

De vakbeurs verhuisde in 2013 van de drukke Parijse Périphérique naar het veel beter bereikbare Parc des Exposition, onder de rook van vliegveld Charles de Gaulle, ten noorden van de stad. Het complex ligt tevens nabij de A1 richting Lille en is uiteraard aangesloten op het uitgebreide metronetwerk. Alle hallen liggen overzichtelijk gedrapeerd langs een gebogen lopende brede promenade. Hierdoor blijft de beurs, ondanks zijn enorme omvang, overzichtelijk.

Waar begin ik?

Eerste impressie

Wat al snel opvalt na binnenkomst is het grote aandeel Chinese bedrijven. Circa 350 Chinese bedrijven stonden met een stand op de vakbeurs. Meestal geconcentreerd in Chinese paviljoens, die in iedere hal prominent zichtbaar waren. Veel bedrijven leverden vloer-, wand- en gevelbekledingen en gereedschappen, maar ook talrijke andere Chinese leveranciers waren afgereisd naar Parijs. Zo op het oog zijn veel moderne gevel- en vloermaterialen, zoals composietproducten, ook in China gemeengoed. De meeste standhouders leken overigens meer geïnteresseerd in hun smartphone dan de passerende bezoekers en belangstellende vragen naar de Chinese bouwmarkt werden steevast omgebogen naar een verheerlijking van het eigen product. Blijkbaar word je niet geacht over de binnenlandse markt te praten op een buitenlandse beurs…

Een groot deel van de circa 350 Chinese exposanten stonden per hal in paviljoens.

 

Droogstapelsystemen

Opvallend is verder dat er nagenoeg geen (vergeef me als ik een gangpad heb gemist) geprefabriceerde gevel- en dakelementen zijn te zien. In ons land zien we een sterke opkomst van volledig geprefabriceerde gevel- en dakelementen. Voorbeelden zijn gevelelementen met een betonnen binnenblad, waarop hardschuimisolatie en steenstrips zijn aangebracht. Kozijnen en beglazing, ramen en deuren zitten er ook al in. Of wat te denken van SIPS (Structural Insulated Panel Systems), waarmee zelfs de gevels van hoogbouwprojecten worden dichtgezet. VolkerWessels – oprichter en miljardair Dik Wessels overleed 21 november op 71-jarige leeftijd – bouwt met het MorgenWonen concept zelfs complete prefab woningen in één dag.

Niets van dit alles op de Parijse vakbeurs. Wel heel veel droogstapelsystemen, waarbij al of niet geïsoleerde blokken na het stapelen worden gevuld met betonmortel. “Voor de Franse markt is prefabricage te duur. Hier grijpen ze daarom terug naar goedkopere systemen. Maar feitelijk geldt dat voor bijna alle Europese landen. Nederland loopt echt voorop met prefabricage”, aldus de mening van de leveranciers van de droogstapelsystemen. Passiefhuisbouw en energieneutraal bouwen zijn echter in Frankrijk wel aan een stevige opmars tegen. Veel exposanten spelen in op deze ontwikkeling met hun producten, ook de droogstapelsystemen. Voor gevelsystemen worden Rc-waarden tot ruim 10 m2K/W genoemd.

Natuurlijk mag Saint-Gobain niet ontbreken op BATIMAT.

3D printing

Op de vakbeurs was ook een exposant aanwezig met 3D betonprinting. Ik sprak met mede-oprichter Alban Mallet van XtreeE (www.xtreee.eu). Hij vertelt me dat er in Frankrijk twee bedrijven zijn die zich met 3D betonprinten bezighouden, maar dat zijn bedrijf daarin veruit toonaangevend is. Hij is bekend met de Nederlandse collega CyBe, waar ik in oktober al een gesprek had met eigenaar Berry Hendriks. Zijn aanpak verschilt echter wezenlijk met die van CyBe: “CyBe heeft zelf een betonmortel ontwikkeld voor het 3D printen en de samenstelling wordt angstvallig geheim gehouden. Wij denken dat 3D printen op die wijze geen kans van slagen heeft. Je moet uitgaan van de betonmortel die vrij op de markt te verkrijgen is. Om dat mogelijk te maken wordt de betonmortel geoptimaliseerd in een unit direct boven de spuitmond, die aan de robotarm hangt. Bij CyBe wordt de betonmortel apart bereid en dan via slangen naar de spuitmond gestuurd. Dat vereist een zeer kritische samenstelling.”

Mallet ziet ook geen toekomst in een robot die op de bouwplaats staat: “Je moet dan die robot naar de bouwplaats transporteren en dan helemaal inregelen. Dat kost veel tijd. Wij kiezen voor het maken van geprefabriceerde producten in een fabriek. Dan kan de printer gewoon doorgaan. Bij grote projecten kun je wel een tijdelijke fabriek inrichten op de bouwplaats.” Wanneer ik de plannen laat zien voor de Vergaderfabriek in Teuge die CyBe gaat printen, is Mallet toch wel onder de indruk. “Heel bijzonder, vooral door de vorm. Maar voor massaproductie moet je toch een andere weg kiezen, denk ik.”

Inmiddels heeft XtreeE ook enkele 3D-objecten gerealiseerd, zoals een vertakte kolom die een luifel ondersteunt, een regenwaterreservoir, 3D-paviljoen en recent vier kolommen en een geperforeerde wand voor een experimentele Franse woning, waarin nieuwe technieken worden verwerkt.

Conclusie

Deelname of bezoek aan ‘Le Mondial du Bâtiment’ is zeker aan te raden. U kunt veel informatie krijgen via Promosalons Nederland (zie kadertekst) over deelname of bezoek. De vakbeurs is goed bereikbaar, maar wilt u een hotelkamer in de directe omgeving dan is tijdig reserveren (twee maanden van te voren) aan te raden. Maar u kunt ook uitwijken naar een hotel elders in Parijs, met een metrostation in de nabijheid.

Houd er verder rekening mee dat de Franse markt op een aantal vlakken afwijkt van de Nederlandse markt. Zoals al aangegeven is verdergaande prefabricage in Frankrijk nog een fenomeen dat in de kinderschoenen staat. Maar passiefhuisbouw en energieneutraal bouwen worden weer warm onthaald. Tot slot besteedt men veel aandacht aan productontwikkeling en eerlijke materialen als zink, koper, lood en natuursteen. Geen wonder in een land met zoveel monumentale gebouwen.