Energie positief hotel aan de poolcirkel

Artikel delen

Multidisciplinair ontwerpbureau Snøhetta presenteerde onlangs plannen voor ’s werelds eerste energie-positieve hotel. Klein detail: het hotel moet plaats nemen op de poolcirkel. Een uitdaging op een plek waar het vriest dat het kraakt. Aan de voet van een Noorse gletsjer biedt het circulaire hotel haar gasten een 360 view over de fjord. Aan de zonnepanelen de opdracht de gasten warm te houden en tevens meer energie te produceren dan het hotel gebruikt.

Beeld: Snøhetta

Het hotel vindt haar fundering gedeeltelijk terug op de voet van een berg genaamd Almlifjellet om vervolgens ook onder water te verdwijnen. Bezoekers van het hotel die besluiten in een kajak te stappen peddelen zo onder het hotel door. De houten structuur van het gebouw is een knipoog naar de in de regio van oudsher gebruikte ‘fiskehjell‘. Een houten raamwerk dat door vissers wordt gebruikt voor het drogen van de vangst.

“Bouwen in zo’n kostbare omgeving gaat gepaard met duidelijke verplichtingen als het gaat om het behoud van natuur en aanwezige flora en fauna op de bouwlocatie,” aldus Kjetil Trædal Thorse, oprichter van Snøhetta. “Eerste uitgangspunt was dan ook het vormgeven van een duurzaam gebouw met een minimale footprint.Het bouwen van een energie-positief hotel met zo min mogelijk impact is een essentiële factor bij het creëren van een mogelijkheid tot duurzaam reizen.”

Beeld: Snøhetta

Het nieuwe hotel heeft de doelstelling haar jaarlijkse energie consumptie te verlagen met 85% in vergelijking met vergelijkbare hotels in Noorwegen. Snøhetta hoopt de CO2 footprint te verlagen door het dak te voorzien van zonnepanelen die zijn geproduceerd met schone waterkrachtenergie en duurzame materialen. Denk hierbij aan hout in tegenstelling tot staal en beton.

Beeld: Snøhetta

Bron: Inhabitat, Snøhetta

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief