fbpx

Monumentale Polygonale Loods gerenoveerd tot restaurant

Artikel delen

De zogeheten Polygonale Loods, ontworpen om spoormateriaal te repareren, is onlangs geheel gerenoveerd tot een compleet nieuw restaurant, EVE geheten. Daarmee vormt dit markante industriële monument het bruisende hart van de Tilburgse Spoorzone.

In dit gebied van 75 hectare aan de noordzijde van het spoort was 150 jaar lang de hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen gevestigd. De komende jaren ontstaat hier een nieuwe stadscentrum, met onder andere een onderwijscampus, woningen en veel bedrijvigheid.

De Polygonale Loods is sinds 2015 in het bezit van BOEi, die industrieel erfgoed in Nederland in bezit heeft om te behouden voor de toekomst. BOEi heeft het pand volledig gerestaureerd en heeft het onlangs overdragen aan de nieuwe huurder, EVE. Architectenbureau ZECC tekende voor het ontwerp.In dat ontwerp is veel van het oorspronkelijke gebouw bewaard gebleven.

De Polygonale Loods is van zichzelf een bijzonder staaltje architectuur, waarin vorm en functie op een bijzondere manier samenkomen. De naam verwijst al naar het veelhoekige ontwerp van de ruimte. Via de draaischijf konden treinlocomotieven de loods binnenrijden of verder rijden naar één van de andere werkplaatsen.De verbouwde Loods wordt naast restaurant met formule van ontbijt tot borrel tevens een eventruimte voor zakelijke events, bruiloften en foodmarkets