Ecocapsule: off-grid je auto opladen

Artikel delen

Nice Architects nam in 2008 deel aan de ideeënprijsvraag van Andres Sprout Society. ‘Ontwerp een kleine wooneenheid voor een kunstenaar.’ Ze zonden een rond gebouwtje in, zodat het energieverlies beperkt zou blijven. Bovendien kon het huisje zelf water verzamelen en was eenvoudig te transporteren. Helaas was de techniek voor een volledig off-grid gebouwtje op deze kleine schaal nog niet beschikbaar. Nu, tien jaar later presenteert Nice Architects trots de 100 % off-grid ecocapsule. Je kan er zelfs je elektrische auto mee opladen.

Foto’s: Tomas Manina, © Ecocapsule Holding

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Foto’s: Tomas Manina, © Ecocapsule Holding

In 2014 liet de ontwikkeling van de techniek het toe om de Ecocapsule versie 2 te voltooien. Uitgerust met alle installaties die je nodig hebt om langere tijd onafhankelijk te kunnen leven. “Zoiets als een Zwitsers zakmes, je neemt alles in je ontwerp op, dat je nodig hebt,” vertelt Matej Gyárfáš van Ecocapsule. “Lange termijn off-grid wonen en werken ging altijd gebukt onder een gebrek aan middelen en bevoorrading. Hiervoor was een constante materiaalstroom nodig en aanvoer van brandstof, tijdrovend en slecht voor het milieu. Doordat de capsule is

voorzien van alles wat je nodig hebt, bewijs je het milieu een grote dienst.”

Bolvorm heeft meerdere voordelen

Foto’s: Tomas Manina, © Ecocapsule Holding

Ecocapsule is een slim huis dat volledig kan draaien op zonne- en windenergie. Matej: “De capsule stelt mensen in staat om de hele wereld te bereiken met de luxe van een hotelkamer.” Om in te kunnen spelen op periodes van lage energieproductie is een grote batterij capaciteit voorzien. Overtollige energie wordt opgeslagen en kan later worden gebruikt.
De bolvorm van de Ecocapsule is ook zorgvuldig gevormd om het verzamelen van regenwater en ochtenddauw te optimaliseren. Membraan waterfilters zijn ontworpen voor het zuiveren van 99,999% van de bacteriën, waardoor een natuurlijke waterbron ontstaat en het water geschikt is om te drinken.
De bolvorm van de Ecocapsule is met opzet ontworpen om energieverlies te minimaliseren. Deze vorm heeft immers het laagste buitenoppervlak in relatie tot de inhoud. Holle wanden gevuld met high-performance thermische isolatie beschermen de inwoners en zorgen voor bijna passiefhuis prestaties. Laag verbruik systemen en energie recuperatie helpen om het energieverbruik verder te verminderen.

Voor natuuronderzoekers, noodhulpteams en high-rent areas

Foto’s: Tomas Manina, © Ecocapsule Holding

Dit is een wooneenheid voor mensen die behoefte hebben aan een langdurig verblijf in de natuur, bijvoorbeeld wetenschappers, fotografen, rangers of extreme toeristen. Matej vult aan: “Vlotte mobiliteit, containerisatie en energie-onafhankelijkheid openen nieuwe manieren om het potentieel van de capsule te gebruiken.’ De capsule kan snel worden verzonden en gebruikt als huisvesting voor noodhulp teams in situaties waar de infrastructuur is beschadigd. Teams kunnen direct hun taken oppakken zonder de noodzaak eerst hun basis en faciliteiten te bouwen. ‘De capsule kan zelfs dienen als een kleine elektriciteitscentrale en water filtratie-eenheid.”
Verder kan het huisje worden gebruikt als woning in een stedelijke omgeving, bijvoorbeeld voor singles in de high-rent sector, zoals New York. ‘Het kan op het dak of een lege parkeerplaats worden neergezet en is eenvoudig aan te voeren op dieplader, per helicopter of op een eigen onderstel.’

Foto’s: Tomas Manina, © Ecocapsule Holding

Een veelbelovende toekomst

Het zijn spannende tijden voor Ecocapsule. Recent werd de eerste seriebouw module gepresenteerd op het dak van het UNIQ gebouw in Bratislava. Dit is de voorloper van een serie van 50 stuks. Daarna is het doel over te gaan naar massaproductie, wat ook een gunstig effect zal hebben op de prijsvorming.
Foto’s: Tomas Manina, © Ecocapsule Holding

 


Wat kunnen we leren van Ecocapsule?

In 2008 is het idee voor Ecocapsule al geboren. Alleen de techniek voor een 100% off-grid model was nog niet beschikbaar. Die techniek is er nu wel en het eitje functioneert dan ook volledig selfsupporting. Soms is de tijd rijp, maar de techniek nog niet. Dan is geduld en door ontwikkelen de enige optie. Vol trots presenteert Nice Architects tien jaar later haar vernieuwde ei.