Wayaland: zelfvoorzienende gemeenschap, op zee

Artikel delen

Naarmate de eerste drijvende stad ter wereld dichterbij komt, zijn ontwerpers zoals Pierpaolo Lazzarini begonnen met het opstellen van hun eigen utopische zee-gebaseerde samenlevingen. De Italiaanse ontwerper heeft onlangs plannen onthuld voor Wayaland, een drijvende zelfvoorzienende gemeenschap met piramidevormige gebouwen op zonne- en windenergie. Lazzarini hoopt het futuristische schema werkelijkheid te laten worden met een crowdfunding-campagne die mensen de kans biedt om te verblijven in een nog niet voltooide drijvende module voor € 1.000 per nacht.

Beeld: Pierpaolo Lazzarini

Geïnspireerd door de oude Maya-architectuur, omvatten de piramidevormige gebouwen gestapelde geprefabriceerde modules. De modules kunnen voor verschillende doeleinden worden aangepast. Van huisvesting tot entertainment. Aangedreven door zonne- en windenergie moet elke relatief lichte module worden opgebouwd uit een combinatie van glasvezel, koolstof en staal. De ondergedompelde, zwevende kelder zou de motor moeten gaan huisvesten. Naast ruimte voor de motor kan hier andere serviceapparatuur worden aangebracht.

Beeld: Pierpaolo Lazzarini

Lazzarini hoopt zijn drijvende droom op gang te brengen met een crowdfunding campagne. De doelstelling is € 350.000 bij elkaar te brengen. Het bedrag dat hij zegt nodig te hebben is bestemd om de Waya Suite te bouwen. Een residentiële zwevende module van 1.076 vierkante meter over twee verdiepingen. Supporters die het project steunen kunnen een op voorhand een nacht reserveren voor een bedrag van €1.000 per nacht.

Beeld: Pierpaolo Lazzarini

Bron: New Atlas Beeld: Pierpaolo Lazzarini

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief