Buiten naar binnen halen

Artikel delen

Een schuifpui met een strookje groen aan de binnenzijde of een serre: ‘buiten naar binnen halen’ is logischerwijs heel populair. In dit gespiegelde complex in Bangkok gingen ze een stukje verder. Van buiten naar binnen halen tot geheel integreren in de omgeving.

Een reflecterende gevel en een doordachte lay-out laat de gevel van het nieuwe Naiipa Art Complex in Bangkok helemaal samensmelten met haar groene omgeving. Het gebouw is ontworpen door Stu/D/O Architects en ‘wikkelt zich’ rond de bestaande bomen op het terrein. De gevelbekleding spiegelt de weelderige groene omgeving.

Het Naiipa-complex (wat ‘diep in het bos’ betekent) is een 25.000 vierkante meter groot gebouw met een kunstgalerie, een muziekstudio, een dansstudio, kantoorruimte en horeca. Volgens de architecten was het plan om een gemeenschapsgericht centrum te bieden dat het bestaande groen niet zou verstoren.”Het project is genoemd naar het concept van het verbergen van de architectuur in het bos terwijl de visie op groen wordt uitgebreid door rondom reflecterend glas te gebruiken.”

Het gebouw is verdeeld in twee hoofdsecties gescheiden door een met bomen gevulde binnenplaats. Gebouw A is een langwerpige structuur die zorgvuldig is opgebouwd rond een bestaande roze trompetboom. Het tweede gebouw is een kubusachtige structuur met vier verdiepingen. Een kronkelend looppad met meerdere niveaus verbindt de twee gebouwen met elkaar. Het looppad zit verstrengelt rond de bestaande bomen waardoor bezoekers een kans krijgen om echt contact te maken met de natuur.

Om het complex in haar omgeving op te laten gaan, gebruikten de architecten drie verschillende soorten beglazing om een spiegeleffect te creëren: reflecterend, doorschijnend en transparant. Volgens het bedrijf hielpen de meervoudig geglazuurde muren, samen met het “ritmische vouwpatroon” van de gevel, het doel te bereiken. De oostkant van het gebouw maakt gebruik van een doorzichtige dubbele gevel die direct zonlicht filtert en de warmte van het interieur vermindert. Als bezoekers deze gevel naar de ingang volgen, begint het gebouw te ‘vouwen’, waardoor een smalle ingang ontstaat die doet denken aan een levendig bos.

Brond: ArchDaily Beeld: Stu/D/O Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief