fbpx

Tiny House hausse

Artikel delen

Twee jaar geleden begon Marjolein Jonker met haar huisje op wielen op het terrein van de gasfabriek in Alkmaar. Inmiddels zijn er op het terrein twee huisjes bijgekomen en is een vierde bewoonster op komst. Maar er is inmiddels meer, …… veel meer.

Tekst: Marcel van Mierlo

Tiny House dorp Alkmaar

Door het hele land worden kleine projecten gestart met vooral een demonstratie- en proefkarakter, vaak voor een periode van enkele jaren. In overleg met de gemeente willen de Tiny House bewoners ondervinden hoe het werkt. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de haken en ogen? Waar lopen je regeltechnisch tegenaan? Alkmaar is zo’n voorbeeldproject, maar ook Den Haag heeft een eigen proefproject, Erasmusveld. En de gemeente Almere, die aan verschillende concepten twee jaar de tijd geeft om ervaring op te doen met het klein en duurzaam wonen. Een paar huisjes zonder wielen, een paar met en ook een groepje dat helemaal off-grid kan staan.

Tiny Village Kleinhuizen

Ook Nieuwegein heeft haar eigen wijkje geopend: Tiny Village Kleinhuizen. De bewoners genieten van hun nieuwe woonomgeving en ondervinden hoe het is om in zo’n klein huisje te leven. Vaak helemaal geweldig, maar natuurlijk ook met uitdagingen. Als je met een gezin helemaal off-grid gaat, moet je wel een paar oplossingen achter de hand hebben voor het moment dat je accu’s niet genoeg zijn geladen of de watervoorraad niet natuurlijk wordt aangevuld.

Erasmusveld

De Tiny House bewoners doen er alles aan om de locaties verder te ontwikkelen met beplanting, paden, moestuinen en boerderij dieren. En kiezen er soms zelfs voor om voorzieningen te delen. Dat is natuurlijk wel een dilemma als je nog niet zeker bent van permanent verblijf. Hoeveel ga je dan investeren in duurzame voorzieningen? Al vanaf de eerste Tiny House pionier valt op dat deze nieuwe groepen bewoners graag delen. Alles wat ze leren en ervaren, wordt professioneel gedeeld op de site en facebookpagina van Tiny House Nederland. En ze ontvangen graag bezoekers door regelmatig open dagen te organiseren.

Tiny House dorpjes

Delft en Den Helder gaan nog een stap verder: er komen meer huisjes en voor een langere periode. Delft wil ruimte maken voor 20 tot maar liefst 60 Tiny Houses voor een periode van vijf tot tien jaar. En Woningstichting Den Helder is zelfs een permanent wijkje aan het ontwikkelen met 35 Tiny House kavels. De ervaring zal leren hoe groot een Tiny Wijkje kan worden, zonder het Tiny gevoel kwijt te raken.

Karenville Tiny Village USA