Robots bouwen mee aan school met fraai uiterlijk

Artikel delen

In China zijn plannen gepresenteerd voor een nieuw te bouwen lagere school waar kinderen uit verschillende dorpen straks naar toe kunnen. Een modern in het oog springend gebouw, deels gebouwd door robots.

Beeld: Zaha Hadid Architects & VA

De nieuw te bouwen school is een ontwerp van Zaha Hadid Architects. De school moet komen te staan in de schitterende omgeving ten noord-westen van de stad Nanchang en biedt ruimte aan de kinderen afkomstig uit 12 lokale dorpen. Om de bouwtijd te verminderen en te voldoen aan hoge eisen, zullen de campusgebouwen worden gehuisvest in een reeks modulaire gewelfde ruimtes die zijn gebouwd met betontechniek en bekistingen die zijn voorbereid door een industriële robot ter plaatse.

Beeld: Zaha Hadid Architects & VA

De ‘Lushan Primary School’ is ontworpen voor kinderen van 3 tot 12 jaar en zal naar verwachting ongeveer 120 studenten ontvangen in 9 klaslokalen. Naast onderwijsruimten zal de campus ook een slaapzaal en utiliteitsgebouwen bevatten, die allemaal zullen worden gehuisvest in een reeks parabolische gewelven die zijn geoptimaliseerd voor een weids uitzicht en het binnenvallen van natuurlijk licht. De vrijdragende daken helpen de impact van het subtropische klimaat van Jiangxi te verminderen en bieden een overdekte ruimte voor buitenonderwijs. Een lange centrale binnenplaats tussen de klaslokalen doet dienst als de belangrijkste circulatieruimte en speelruimte van de school.

Beeld: Zaha Hadid Architects & VA

“De ton- en parabolische gewelven fungeren als de primaire structuur en omhulling van de school, waarbij elk onderdeel als een individueel element kan fungeren”, aldus de architect. “Om de bouwtijd te minimaliseren en ook het aantal afzonderlijke bouwelementen dat moet worden getransporteerd naar de afgelegen locatie van de school te verminderen, stelt ZHA voor om de lokale vaardigheden van ‘in-situ betonconstructie’ te combineren met nieuwe ontwikkelingen in schuimdraad-bekisting met behulp van hete draad. Dit wordt ter plekke voorbereid door een industriële robot die de parabool-vormige mallen maakt. Door de modulariteit van de gewelven kunnen matrijzen meerdere keren worden gebruikt. Hierdoor wordt het constructieproces verder versneld en worden de kosten verlaagd.”

Beeld: Zaha Hadid Architects & VA

Met een knipoog naar de lange geschiedenis van de regio met hoogwaardige keramiek, zullen de gewelfde gebouwen voorzien zijn van een keramische externe afwerking in donkere tinten die contrasteren met het witte interieur. De school ligt op een schiereiland en wordt vijf meter boven het 50-jaar hoge overstromingsniveau verheven. Een natuurlijk stroomgebied omgeeft de school voor bescherming en biedt ook ruimte voor buitenruimten voor onderwijs en sportfaciliteiten.

Beeld: Zaha Hadid Architects & VA

Bron: DeZeen

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief