Tweede leven gevelaluminium

Artikel delen

Uit recent onderzoek uitgevoerd door de VMRG, de brancheorganisatie voor gevels, in samenwerking met AluEco en SKG-IKOB Certificatie, blijkt dat de aluminium kringloop goed te sluiten is voor gevelproducten. Uit pilotprojecten is gebleken dat er, mits op een juiste manier aangeleverd en verwerkt, vrijwel al het end-of-life aluminiumschroot kan worden teruggebracht tot inzetbare grondstof voor gevelprofielen. Het kleine deel dat hier niet voor in aanmerking komt, kan als gietaluminium worden hergebruikt.

Gedemonteerde aluminium kozijnen, klaar voor recycling.

Het mooie van de aluminium kringloop is ook nog eens dat deze oneindig herhaald kan worden. Op dit moment gaat circa 80% van het end-of-life aluminiumschroot naar landen buiten Europa. De gevelindustrie heeft vanaf de productie van gevelproducten geen zicht op wat er gebeurt met haar producten en materialen. Ook heeft zij geen invloed op het proces om aluminiumschroot weer te kunnen inzetten als grondstof voor nieuwe aluminiumprofielen. Geschat wordt dat er vanuit de gevelindustrie jaarlijks ±30.000 ton end-of-life aluminiumschroot vrijkomt. De verwachting is dat dit tonnage in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen. Voldoende reden voor het onderzoek ‘Second life for raw materials’ dat tot stand is gekomen met ondersteuning vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gesloten aluminiumketen

Onderzocht is hoe de aluminiumketen in Nederland sluitend is te maken. Binnen de bouw zijn op zowel bedrijfsniveau, als op sectorniveau initiatieven waarbij de materiaalkringloop wordt beheerst en is gesloten. Op basis van de bestaande initiatieven op sector- en bedrijfsniveau en de product- en bouwstrategieën, wordt het certificeren van materiaalstromen door marktpartijen als meest kansrijk gezien om de materiaalkringloop gesloten te krijgen.
Voor het certificeren van de materiaalstromen moeten sloopaannemers, recyclingbedrijven, omsmelterijen, systeemhuizen, gevelbouwers, toeleveranciers en logistieke partners worden betrokken. Vervolgens moeten alle stromen van aluminiumschroot en nieuwe producten exact worden vastgelegd. Er moet nog een stevige hobbel genomen worden om dit voor elkaar te krijgen, maar gezien het hoge percentage dat van end-of-life aluminiumschroot weer als grondstof terug de keten in kan, is dit zeer de moeite waard.