Persoonlijke beschermingsmiddelen + epoxy = 100% veilig

Artikel delen

Welke producten je als vakman of -vrouw ook gebruikt; veilig, schoon en geordend werken is een must. Dat geldt ook wanneer je werkt met epoxy. Zolang je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt, is de kans op een allergische reactie of het ontwikkelen van een mogelijke overgevoeligheid voor epoxy nihil. Gebruik daarom altijd speciale handschoenen en schoonmaakdoekjes.

Dit advies komt van Repair Care, producent van houtreparatiepasta’s voor de professionele markt. Volgens het bedrijf is werken met epoxy veilig. “Het is alleen belangrijk om natte epoxy niet met de huid in aanraking te laten komen”, vertelt Arjan Hopstaken, productmanager bij Repair Care. Volgens hem ligt de gemiddelde kans dat iemand een expoxyallergie kan ontwikkelen tussen 5 en 10%. De gebruiker krijgt in dat geval huiduitslag. “Dat is even schrikken natuurlijk, maar het levert geen gevaar voor de gezondheid op. De huid herstelt zich vanzelf als je uit de buurt blijft van natte epoxy.”

Ook al is de kans op een allergische reactie niet groot: het is natuurlijk zaak om die te voorkomen. Volgens Hopstaken is dat eenvoudig. Een belangrijk advies is het dragen van nitril handschoenen, ongeacht het percentage epoxygrondstof in een product. “De meeste gebruikers weten wel dat ze handschoenen moeten dragen als ze met epoxy werken, maar toch gebeurt het niet altijd”, aldus Hopstaken. Daarnaast adviseert de productmanager om altijd reinigingsdoekjes die geschikt zijn voor het verwijderen van epoxy bij de hand te hebben. “Dat zijn niet de doekjes die je voor een paar centen koopt bij de discounter”, zo licht hij toe. “Die maken alleen optisch schoon. Goede reinigingsdoekjes voor epoxy bevatten een speciale reinigingsvloeistof. En ze pluizen niet, want dan wordt de epoxy niet meer opgenomen.”

Repair Care
www.repair-care.com