Tiny house op basis van ‘friluftsliv’

Artikel delen

De Noorse startup Koto heeft onlangs een serie prefab huisjes met minimalistisch design gepresenteerd. De huisjes zijn geïnspireerd op ‘friluftsliv’. Een Noors concept wat is te vertalen als ‘het omarmen van binnen-buitenleven en een verbinding met de natuur’. De energiezuinige, modulaire Koto-cabines kunnen in verschillende grootten worden geconfigureerd en zijn speciaal gemaakt voor mensen die opnieuw contact willen maken met de natuur.


Koto werd eerder dit jaar opgericht door Johnathon- en Zoe Little. De naam Koto betekent “gezellig thuis” in het Fins en is het credo achter het minimalistische ontwerp van de cabine. Om de ultieme op de natuur gebaseerde retraite te creëren, zorgen de hutten – die zijn gemaakt met milieuvriendelijke materialen – voor een comfortabele sfeer.

Dankzij de zwarte bekleding zijn de kleine cabines in iedere omgeving goed in te passen. Het schuine dak – een kenmerk van het bedrijf – maakt deel uit van de ontwerpstrategie van de architecten om ruimte aan het interieur toe te voegen. “Ons aanvankelijke reeks modules – Pari, Muutama en Ystava – zijn allemaal vertegenwoordigd met het Koto-wigvormige dak,” vertelt Jonathan. “Deze vorm zorgt voor een interessante vorm en ervaring, zowel intern als extern, een moderne draai aan de traditionele volkstaal.”

De huisjes zijn bedoelt als privéretraites temidden van serene landschappen. Het woongedeelte is ruimtebesparend met binnen de muren verborgen opbergruimten. De frisse Scandinavisch esthetiek wordt gerealiseerd middels volledig witte muren en lichte houten vloeren. Een groot dakraam en de glazen voorgevel zorgen voor veel daglicht en een sterke verbinding met het buitenleven.

De modulaire cabines kunnen in verschillende groottes worden geconfigureerd. Een middelgrote cabine bevat een badkamer, een uitklapbaar kingsize bed, verborgen opbergruimten, een bank bij het raam en een houtkachel. Er zijn verschillende opties om de ruimte aan te passen. Denk aan het toevoegen van een kleine keuken, een buitendouche en een saunacabine.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief