fbpx

Verhagen: “Op deze manier creëren we woningnood”

Artikel delen

Nog geen half jaar na het lanceren van de Woonagenda blijkt dat de belangrijkste doelstelling – een jaarlijkse nieuwbouwproductie van 75.000 woningen tot 2025 – dit en komend jaar niet gehaald worden. Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, de branchevereniging voor de bouw- en infrasector, tegen NRC.

Maxime Verhagen: “Met een beetje geluk komt de woningbouwproductie dit jaar uit op 65.000 woningen. Dat is meer dan vorig jaar, maar nog altijd 10.000 te weinig.”

Volgens Verhagen worden er dit jaar niet meer dan 65.000 woningen neergezet, en zijn de vooruitzichten voor volgend jaar niet veel beter. “Dus we lopen nu al tienduizend woningen achter.” Het economisch bureau van ING bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat het voor zowel 2018 als 2019 een nieuwbouwproductie van 66.000 woningen verwacht. (bron: NRC)
Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen stelt dat gebrek aan ‘regie in de polder’ de afspraken over de bouw van jaarlijks 75.000 woningen parten speelt. Verhagen dringt daarom aan op een afdwingbaar bestuursakkoord. “Dat gemeenten en provincies de Woonagenda niet ondertekenden, zegt genoeg”, zei Verhagen eerder in Cobouw.

Afhankelijk van gemeenten

“Alle lof voor minister Ollongren om zo snel de Woonagenda te presenteren.” Maar er is meer haast geboden, vindt de voorzitter van Bouwend Nederland. “Er zijn regieproblemen tussen de minister, gemeenten en provincies. De doelstelling van jaarlijks 75.000 woningen erbij is prima, maar het kabinet is tegelijkertijd te afhankelijk van gemeenten en provincies. Als zij geen vergunning afgeven of het bouwen aan de randen van steden verhinderen, ben je uitgepraat.”